På Himmelstalundsbadet är simskolan i full gång och tidigast ut på morgnarna är ett gäng med nyanlända afghanska pojkar i åldrarna 17-18 år.

I år är det Viola Hast, utbildad simlärare och fritidsledare som har tagit sig an gruppen nyanlända. Viola är anställd av Norrköpings kommun och jobbar till vardags på Mångfaldshusets fritidsgård.

–Nu i år har jag sommarsimskola, säger hon och berättar att förra året var intresset stort för simskolan, men då saknades det simlärare.

Artikelbild

| Flyter. Lite sämre väder och annat bidrog nog till att endast fem deltagare dök upp till simskolan, men de fem fick lära sig flyta.

– I år finns det simlärare och vi har fått in 66 anmälda, men sedan har det ju varit Ramadan och uppslutningen har kanske inte varit den bästa. Vädret är också en bidragande orsak, men jag har tolv stadiga elever som kommer, säger Viola, men den här dagen var det bara fem elever i bassängen, alla nyanlända afghanska pojkar.

– Alla som är här har olika grundkunskaper, men målet är att de ska klara vattenprovet, vilket innebär att de ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter skall vara på rygg. Men först ska de falla i på djupt vatten, berättar Viola.

En av de fem afghanska pojkarna som hoppat i bassängen den här dagen var 17-åriga Sardar Nasir som kom till Sverige för två år sedan.

– Det här är första gången för mig, men det går bra, säger han men erkänner i samma andetag att han prövade förra året, men inte fick tid för att han var upptagen.

Artikelbild

| Glada gossar. De var fem nyanälnda glad pojkar som hoppade i Himmelstalundsbadet för att lära sig simma.

– Nu är det kul, säger han.

De mindre barnen började lite senare på dagen och leds av Ebba Eriksson från NKK som lär barnen i åldrarna från fem år till 10-12 årsåldern att simma.