Uppdrag Granskning i SVT avslöjade förra våren att Sjöfartsverket köpte räddningshelikoptrar av italienska företaget Augusta Westland för omkring en miljard kronor och betalade handpenning en månad före riksdagens beslut om affären. Riksenheten mot korruption kopplades in efter avslöjandena – men är inte klar med sin granskning – liksom Riksrevisionen. Affären med Augusta Westland skedde under stort hysch-hysch.
Nu har Riksrevisionen via revisor Stefan Andersson synat Sjöfartsverkets arbete och riktar skarp kritik på tio punkter.Riksrevisionen bedömer bland annat att ”Sjöfartsverkets riskanalys med avseende på oegentligheter och korruption är bristfällig, vilket minskar möjligheten att kunna bygga upp ett effektivt skydd”.
– En styrelses uppdrag är att minimera risker. Nu måste vi förbättra kontrollmiljöer, styrning, analyser och uppföljningar, säger Sjöfartsverkets styrelseordförande Jan Sundling till NT.
När riksrevisorn i december informerade Sjöfartsverkets styrelse om rapporten så väckte kritiken förvåning bland ledamöterna:
– Vi hade fått intrycket att de saker som påpekades hade fungerat väldigt väl, säger Jan Sundlin, som tillägger att styrelsen ändå är tacksam över revisionsarbetet.
– En del saker är redan åtgärdade av ledningen, säger Jan Sundling som räknar med att styrelsen kan börja följa upp en del av åtgärderna redan vid mötet i februari. Sjöfartsverket har redan beslutat anställa en strategisk inköpsdirektör för att få koll på upphandlingarna.
Jimmy Eriksson representerar SACO-facket i Sjöfartsverkets styrelse. Han kommenterar också styrelsens möte med revisorn:
– Det som Sjöfartsverket la fram där, var att det var väldigt konstigt att att den här kritiken kom fram nu när det inte tidigare funnits indikationer på brister, säger han.
– Som jag förstått det så är det en ny revisor som granskat Sjöfartsverket och att den förre revisorn gav verket toppbetyg.
Vice generaldirektör Noomi Eriksson säger i en skriftlig kommentar:
”Vi delar Riksrevisionens uppfattning att den interna styrningen och kontrollen är ett område inom Sjöfartsverket som behöver en genomgång. Här har vi redan påbörjat ett omfattande arbete för att utveckla våra rutiner och processer. Där ingår att ta fram riktlinjer för hur myndigheten ska arbeta förebyggande mot oegentligheter och korruption”.