Men drömmen om något eget ville inte gå över och för två år sedan öppnades Zofias på Skolgatan i Norrköping. Ett charmigt lunchställe med polska delikatesser och nu även inredningsbutik.

Vad var det bästa med att jobba på fängelset i Norrköping?

– Det gav många erfarenheter och tron på människors möjlighet till förändring.

Vilket var ditt första jobb?

– Det var på ett café hemma i Hudiksvall när jag var 13 år, tror jag. Jag fick fixa smörgåsar och fritera nuggets. Cafeét drevs av en polsk vän till familjen.

Vilket är ditt livs sämsta köp?

– Det måste vara min Huyndai Accent som var trasig nästan jämt. Ett antal gånger satt jag och skulle skjutsa barnen någonstans och så startade den inte. Barnen kallade den Rally-Ulla men det var den då verkligen inte.

Varför lämnade du kockyrket och startade eget?

– Jag har alltid haft ett eget driv och kände att jag inte längre ville ha en chef. Min man Christian pushade mig att ta steget och det är jag mycket glad för. Det här var precis rätt tid i livet att göra det. Christian är målare och vi är ett jättebra team. När vi tog över den här lokalen hängde det både sladdar och hö ner från taket men på tre månader lyckades vi förvandla den enligt mina drömmar och vi är jättenöjda med resultatet.

Varför heter din rörelse Zofias?

– Det är efter min mormor. Jag har polska rötter och valde att satsa på polska delikatesser för det var ingen annan butik i Östergötland som hade den inriktningen. Jag har flera polska kunder och de som kommer har ofta hittat hit efter rekommendationer från någon annan som kanske ätit lunchsoppan här.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Umgås med min man, tränar kanske och vi är intresserade av resor samt mat och vin. Men jag har bara en ledig dag i veckan. Dom andra sex dagarna jobbar jag cirka 12 timmar per dag. Men jag har nära hem för vi bor precis ovanför butiken och det är bra.

Vad gör du om tio år?

– Då har företaget expanderat och jag har några anställda och kan ta det lite lugnare. Då vill jag tillbringa mer tid i Spanien för jag har precis köpt ett hus där. Kanske kan det få bli ett Zofias i Spanien också.