Trots att mönstret med skatteskulder som föreningarna och bolaget låtit gå vidare till Kronofogden funnits i flera år betalade Norrköpings kommun ut 1,5 miljon kronor till bolaget Hus & Form under tre år. Avtalet tecknades mellan kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och Robin Karlsson den 20 april 2011 och gällde mellan den 1 maj 2011 och 31 december 2013. Avtalet förutsatte att bolaget skulle hyra ut lokaler i Arbishuset till teatergrupper och liknande för högst 5000 kronor per dag.

Dessutom har kommunen exempelvis betalat ut 450 000 kronor i produktionsstöd till föreningen Arbis Nytta & Nöje för produktionen Rent, 170 000 kronor för en Ungdomsmusikal och 50 000 kronor i uppstartsstöd för ett teatercafé i Hageby.

– Innan kommunen skrev på avtalet gick de igenom ekonomin. De påpekade att en del saker var fel, men de sade också att det såg okej ut, säger Robin Karlsson, som leder de olika verksamheterna i bolaget och föreningarna.

Artikelbild

Även Östsam har betalat ut 300 000 kronor i produktionsstöd till Arbis Nytta & Nöje för Teaterbåten i Norrköping och Motala.

Men Robin Karlsson anser inte att det är naturligt att ifrågasätta varför kommunen betalar ut pengar till ett bolag och två föreningar som inte betalar sina skatter och avgifter i tid. Sedan den 1 december 2009 har bolaget och föreningarna låtit 52 skatteskulder om drygt 2,8 miljoner kronor gå vidare till Kronofogden. Dessutom har de bara under de senaste två åren dragit på sig 29 betalningsanmärkningar på över 400 000 kronor.

När NT visar honom sammanställningen säger han med eftertryck:

– Skatteskulder och betalningsanmärkningar har väl alla som jobbar med kultur! Och både Skatteverket och Kronofogden vet att vi alltid betalar även om det ibland drar ut på tiden. Annars tycker jag att det bitvis ser bra ut. När Hus & Form fick pengar från kommunen kom vi ifatt, säger Robin Karlsson, medan ett team filmar och tar upp ljud från intervjun. De säger att det ska användas till en dokumentär om Robin Karlssons liv.

Artikelbild

Robin Karlsson tycker snarare att det är problem att kommunen inte gav verksamheten ett större bidrag.

– Vi hade begärt 1,5 miljoner kronor per år, men fick 500 000 kronor. Jag tycker att Lars Stjernkvist invaggade oss i falsk trygghet när han sade: Vi fixar det här.

Artikelbild

En man som tidigare varit god vän med Robin Karlsson och även arbetat som bland annat controller i verksamheten har vid en genomgång av bokföringen, där resultatet skickats vidare till Skatteverket, visat att mönstret går tio år tillbaka i tiden. Vidare har han sett att bolaget Hus & Form, i vart fall under 2008, satte i system att skicka en faktura till kunden, exempelvis till SMHI och Luftfartstyrelsen, där 25 procents moms var inkluderad. Men i bokföringen var momsen inte upptagen.

– Det handlar om momsfusk på 450 000 kronor för ett år och det har säkert pågått i flera år, säger controllern, som har varit helt öppen med sin kritik gentemot såväl Robin Karlsson, Mikael Nilsson, ekonomikunnig och suppleant i Hus och Form, som Skatteverket.

Artikelbild

Däremot vill han vara anonym i NT med hänsyn till sina barn och nära anhöriga.

Robin Karlsson anser att det var controllerns fel att blev så här, eftersom han ansvarade för bokföring och fakturering under den här tiden. Detta för att Robin Karlsson helt skulle kunna fokusera på den kulturella verksamheten.

Artikelbild

– Jag tycker att det är fel att bara lyssna på en person. Vi har inte skattefuskat, utan kämpat som svin med att få det här huset att gå runt. De här anklagelserna känns som en hämnd från en bitter människa, som valde att lämna oss i all hast.

Men det ser ut som skattefusk?

Artikelbild

– Men det är det inte. Vi har fått hjälp och får nu göra om och göra rätt.

Det faktum att Hus & Form den 3 oktober fick F-skattesedeln indragen oroar inte Robin Karlsson speciellt mycket. Han räknar med att snart få tillbaka den så att serveringstillståndet inte äventyras.

Däremot är han upprörd över att arbetsförmedlingen dragit in ersättningen för 30 Fas 3 deltagare, som numera ingår i sysselsättningsfasen.

– Det här kan komma att betyda att Arbisföreningen inte kan fortsätta sin allt viktigare samhällsnyttiga verksamhet.