Ökad studiero är det främsta argumentet. Mer social interaktion under rasten är en annan anledning till utökningen av mobilförbudet på den kristna friskolan Johannesskolan i Norrköping.
– Vi har märkt att mobiltelefonen nästan blir som ett stressande moment, där eleverna känner att uppmärksamheten dras mot mobilen, säger Daniel Yalin, arbetslagsledare för Johannesskolans högstadium.
Rent praktiskt kommer det gå till så att eleverna lämnar in sina telefoner i lådor med små fack, uppmärkta med respektive elevs namn, när de kommer till skolan. Mobilerna låses sedan in för säkerhet, och sedan ger ansvarig lärare tillbaka telefonerna till eleverna vid skoldagens slut.
Man kan absolut argumentera för att mobiltelefoner kan vara ett bra verktyg i skolan, men man kan från skolans håll i så fall inte kräva att alla elever har smarta telefoner, menar Daniel Yalin.
– Vi använder teknik och internet i undervisningen ändå, men under kontrollerade former. Vi vill inte ha ett stopp för tekniken, säger han.
På Johannesskolan går 155 elever, från förskoleklass till årskurs nio.
– Det nya nu är att mobilpolicyn blir enhetlig över hela skolan. Tidigare har årskurs sex till nio haft tillgång till telefonerna under rasterna.
Att unga har stora delar av sina sociala liv på nätet i dag är inte något som man ställer sig emot, men skolan ska vara en miljö med studiero och med möjlighet för sociala kontakter, menar Daniel Yalin.
– Vi vill att de ska umgås med varandra, se varandra och lära känna varandra mer. Nu har vi laddat upp med fler sällskapsspel och liknande för att skapa en mer social miljö. Att använda sociala nätverk på fritiden är självklart upp till var och en, säger Daniel Yalin.
Lärarna kommer fortfarande att ha sina mobiltelefoner på sig, för att kunna nå eller nås av elevernas föräldrar om det behövs.
Informationen om förändringen gick ut till elevernas föräldrar några dagar innan julavslutningen, och många av föräldrarna har ställt sig positiva till det nya mobilförbudet.
– Det är ingen som har sagt något negativt. Ett par elever på högstadiet har reagerat, men de flesta är positiva, säger Daniel Yalin.
Ett antal skolor i Norrköping har tidigare infört olika typer av mobilförbud. Många av skolorna har olika regler för olika årskurser, tillåter mobilanvändning enbart under rasterna eller låter lärarna själva ta beslut.