Skolan kunde inte lösa mobbningen

Skolstarten blev tuff för Amanda. Hon upplevde mobbning och utfrysning i hela årskurs ett, nu har familjen valt att byta skola.

Amanda kände oro och ångest inför att börja andra klass på Tamburinens skola. Hela årskurs ett upplevde hon mobbning och utfrysning. Bilden är en genrebild och är inte kopplad till artikeln innehåll.

Amanda kände oro och ångest inför att börja andra klass på Tamburinens skola. Hela årskurs ett upplevde hon mobbning och utfrysning. Bilden är en genrebild och är inte kopplad till artikeln innehåll.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-08-22 19:31

Veckan innan skolstarten kom gråten och sömnsvårigheterna tillbaka. Sommarlovet var bra men att börja andra klass var inget Amanda såg fram emot. En av Amandas anhöriga skrev ett inlägg på sociala medier där hon beskrev hur flickan mobbats under hela årskurs ett. Att familjen berättar sin historia, är för att andra barn inte ska behöva gå igenom samma sak som deras flicka gjort.

– I förskoleklass var det mer psykisk mobbning. När hon skulle börja ettan hann hon knappt börja innan hon blev knuffad i lera och spottad på, berättar Emilia som är en nära anhörig till Amanda.

Familjen var på samtal och utredningar med skolan för att komma till rätta med mobbningen. I april gjorde familjen en polisanmälan efter en händelse som inträffat under skoltid, polisen rubricerar händelsen som misshandel av underårig och har lämnat ärendet vidare till socialtjänsten. Men problemen har fortsatt för Amanda och familjen upplever att skolans åtgärder inte varit tillräckliga.

– Vi tycker inte att skolan har tagit det på tillräckligt stort allvar. Trots hjälpteam och extralärare på rasterna så hände det saker ändå. Varje vecka var det någon incident, säger Emilia.

Rektorerna Caroline Norén och Anna Olsson på Tamburinens skola kan inte uttala sig specifikt i det enskilda fallet men  säger att de har jobbat enligt de rutiner som kommunen har.

– Vi från skolans sida har verkligen försökt. Vi har haft tät kontakt med vårdnadshavare och jobbat hårt med det här ärendet för att skapa trygghet för barnet, säger Caroline Norén.

Men familjen berättar om incidenter varje vecka, har åtgärderna då varit tillräckliga?

– Nu är vi fortfarande inne på det specifika fallet och jag tycker det är lite tråkigt, för vi vill inte outa det här barnet även om vårdnadshavaren väljer att göra det. Men om det är så att barnet inte känner sig tryggt så har vi arbete kvar att göra. Så är det absolut, säger Caroline Norén.

– Vi ger inte upp. Vi släpper inte ärenden bara för att det varit ett sommarlov, utan arbetet fortsätter. Vårt trygghetsteam började veckan innan eleverna, för att gå igenom vad vi har att följa upp. Alla elever ska känna sig trygga, tillägger Anna Olsson.

Men för familjen var förtroendet för Tamburinens skola förbrukat, Amanda har bytt till en ny skola.

– Amanda var väldigt lättad över att inte behöva gå tillbaka till sin gamla skola, säger Emilia.

Fotnot: Amanda heter egentligen något annat.

Karta: Tamburinens skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!