- Vi ser mycket bekymmersamt på attackerna och därför har vi beslutat oss för att ansöka om skyddsjakt, säger Peter Borring, länsordförande LRF.

Beslutet togs vid ett extrainsatt styrelsemöte i veckan. Bakgrunden är de fem vargattacker som på senare tid skett i länet. I sommar har varg attackerat får på Vikbolandet och förra veckan hände det igen i Hällestad utanför Finspång.

Politisk markering
- Det uppstår en målkonflikt som politikerna inte vill ta upp. Vi på LRF anser att det inte är förenligt att kunna hålla tamdjur på bete när det stryker runt rovdjur som fått smak på dem, säger Peter Borring.

Artikelbild

Han menar att beslutet att ansöka om skyddsjakt är en politisk markering från organisationens sida. Djurägare i Östergötland kan i dag få ersättning för rivna och skadade djur, men inte för att sätta upp rovdjursstängsel då det ännu inte finns ett etablerat vargrevir i länet.

Inte enda lösningen
Ser ni skyddsjakt som den enda lösningen?

- Det skulle inte behöva vara det om samhället var berett att avsätta de resurser som krävs till ersättning för rovdjurssäkra stängsel samt de merkostnader som blir för djurägaren vid ett rovdjursangrepp, avslutar Peter Borring.