Tack vare att värmen kom tidigt i år, och har hållt i sig sedan dess, blommar det just nu för fullt i Carl Johans Park, och snart är det också dags för den ståtliga och höga Agave Americana att blomma. Vi har tidigare berättat att det i år är dags för den speciella suckulenten att blomma.

– Det är jätteroligt och unikt att detta händer nu. Speciellt eftersom den endast blommar en gång vart sextionde år, och att den sedan faktiskt dör, säger Johan Rickardsson, biträdande enhetschef på Tekniska kontoret.

Agave Americana växer ursprungligen vilt i södra USA och Mexico. I sina tjocka blad lagrar den vatten och årtionden passerar innan suckulenten blommar, men nu är tiden äntligen inne. Vilken dag som helst är det dags för blomning, då kronan fylls med stora gula blommor.

Artikelbild

| Den fyra meter höga Agave Americana börjar blomma vilken dag som helst.

Nyheten att den ovanliga suckulenten snart står i full blom skapar spänning och glädje hos dem som följt och jobbat med växten. Men också viss oro.

- Det finns en risk för att folk skulle ge sig på den och förstöra den, men vi hoppas att de som besöker parken uppskattar att bara titta på den, säger Johan Rickardsson.

Han tycker verkligen att Norrköpingsborna ska passa på att besöka parken när växten blommar.

- Den är unik och häftig att titta på, och att nu äntligen få se blomknopparna slå ut. Det är en stor händelse för kommunen.