Just nu är anmälan öppen till polisutbildningarna. Till vårterminen sökte strax över 15 000 till utbildningen som har 800 platser. Av dem var det ungefär 650 som fortfarande gick utbildningen tre veckor in på terminen.

– Att det blir ett stort tapp handlar mycket om motivationen. Första tiden på utbildningen är väldigt tung och har man inte redan innan blivit klar över varför man vill bli polis eller vad som krävs så kan det vara svårt att hänga med, säger Magnus Hallros, aspirantansvarig i Östergötland.

På måndagen höll han en informationsträff i Norrköping för de som är nyfikna på polisyrket.

Artikelbild

| Magnus Hallros höll i en informationsträff på måndagen. Allt för att locka fler personer till polisutbildningarna.

– Jag började känna nu under gymnasiet att polis kanske var något för mig. Jag läste lite kriminologi och blev intresserad av vad det är som gör att människor blir kriminella, säger Wilma Ramstedt, som tar studenten från Kunskapsgymnasiet till sommaren och som redan har skickat in sin ansökan till polisutbildningen.

– Jag tror att min ålder kanske kan sänka min chans att komma in. Jag är ändå 19 år och det är väldigt, väldigt ungt. Men skulle jag inte komma in så får jag helt enkelt öka på mina kunskaper och söka igen, säger Wilma Ramstedt.

Av de 15 000 sökande är det inte heller tillräckligt många som klarar testerna för att ens fylla upp de 800 utbildningsplatserna.

– Många faller på testerna eftersom vi måste ha de som verkligen kan fungera som poliser. Det handlar inte bara om styrka och kondition utan också om värderingar och personlighet. Sedan är det inte alla som blir godkända på aspiranten heller, kan man inte ta människor så kan man inte jobba som polis, säger Magnus Hallros.

Artikelbild

| Wilma Ramstedt har hämtat information på polisens hemsida för att bland annat förbereda sig för fystesterna inför utbildningen.

I Norrköpings polisområde har man precis, i mitten på april, fått 22 nya aspiranter som ska stanna i 24 veckor.

– Jag kommer att hoppa lite mellan olika verksamheter. Först som områdespolis ett par veckor, sedan med utredning under några veckor. I sommar kommer jag att jobba på ingripande verksamhet, säger Josef Mettou.

Artikelbild

| Ett 40-tal personer hade kommit för att lyssna på vad som krävs för att bli polis.

Han tillhör den lite äldre skaran aspiranter med sina 33 år. Han återvände till Norrköping när han skulle få sitt första barn och ett par år, och två ytterligare barn, senare tog han chansen att utbilda sig till polis. Ett beslut han inte ångrat.

– Det här är första gången jag haft ett jobb där jag under ett arbetspass har tittat på klockan och tänkt "skit också, det är bara fyra timmar kvar att jobba" säger Josef Mettou och skrattar.