I år har Norrköpings pastorat anställt cirka 25 sommarjobbande ungdomar som gemensamt håller fint på stadens kyrkogårdar. Ungdomarna jobbar under en fyraveckorsperiod och sedan kommer ett nytt gäng och jobbar fyra veckor.

På Sankt Johannes kyrkogård är det, trots värmen, grönt och fint. De stora trädkronorna svalkar. Avlägset hörs en gräsklippare på kyrkogården och vid kyrkan går en sommarjobbare och krattar. Det är en 17-åring ute på sitt allra första sommarjobb.

– Det är kul att jobba här, säger Rohullah Hashimi.

Artikelbild

| 18-åriga Joni Yemane får bland annat klippa gräsmattorna under de fyra veckor han sommarjobbar hos Svenska kyrkan i Norrköping.

– Vi jobbar med gravskötsel, krattar och tömmer soptunnor och jag trivs jättebra. När det blir för varmt försöker vi jobba där det är skugga och man får dricka mycket vatten.

Rohullah Hashimi gillar bäst att kratta och göra fint medan en av hans jobbarkompisar kör gräsklippare. För att få använda kyrkogårdens olika maskiner måste man ha fyllt 18 år.

– Jag trivs bra med mitt sommarjobb, säger 17-åriga Martin Eriksson.

– Vi har blivit väl bemötta här och får roliga arbetsuppgifter. Visst är det varmt, men vi letar upp skuggpartierna.

Artikelbild

| Att kratta är det Rohullah Hashimi tycker är roligast på sommarjobbet på Sankt Johannes kyrkogård i Norrköping.

I närheten av sommarjobbarna finns en arbetsledare som hjälper dem till rätta. Hon visar vad som behöver göras och säger till när det är dags att byta uppgift. Arbetstiden är 06.30-15.30.

– Vi säger åt ungdomarna att ta det lugnt och dricka mycket. Och vi jobbar i skuggan så mycket som möjligt, säger Helena Gunnarsson.