Utrustade med stövlar och oömma kläder bussades de till Ringstad gård för att se och lära om livet på landet. Trots att vädret inte var det bästa var det glädje och nyfikenhet som lyste genom och de flesta föredrog trots allt en dag ute på landet än i skolbänken.

För Mimmi Odelmar och Jacob Gaumann från klass 5A på Oxelbergsskolan var det inte första gången de varit på lantgård.

– Jag har varit på kosläpp, säger Jocob som tyckte att kräftorna som visades upp var det häftigaste.

Artikelbild

| Premiär. För Lisa Åberg från Hagaskolan var det första gången hon besökte en lantgård. –?Kul att träffa djuren, tycker hon.

Mimmi berättade att hon minsann mjölkat en ko tidigare.

– Men jag har aldrig sett levande kräftor.

Nu var det inte kräftor som var det viktigaste med den här upplevelsedagen utan det var själva lantbruket, djuren och bondens vardag, som de skulle bekanta sig med och lära sig om hur maten kommer till.

Dagens lektion bestod av 16 stationer där eleverna fick ta del av lantbrukets alla delar. Från djur, som höns, får kor och grisar men också maskiner, grödor, skog och vatten.

Artikelbild

| Mjölkstation. Mimmi Odelmar och Jacob Glaumann från Oxelbergsskolan har varit på lantgård tidigare. De tyckte att de levande kräftorna som fanns med var mest spännande.

På en station fick eleverna lära sig hur våra vanliga sädesslag ser ut och där fick de även bullar och mjölk. En ensam ko stod inhägnad och representerade sin art.

Lisa Åberg från Hagaskolan har aldrig tidigare varit på en lantgård, men nu trivdes hon och blev imponerad av kossan.

Artikelbild

| Skogen. Det blev en liten frågestund då eleverna kom till skogsstationen. Här fick de veta vad som behövs för att skogen ska växa.

– Jag visste inte hur mycket en ko kan väga, men den här väger 700 kilo, säger Lisa och är imponerad.

På hönsstationen visade Mats Grünewald upp olika sorters ägg för de nyfikna eleverna och fick många frågor, bland annat undrade en elev om det inte gjorde ont när hönan åt av de krossade äggskalen.

Artikelbild

Ann-Louise Isaksson, vice ordförande i LRF Östergötland, som är huvudarrangör för den här dagen anser att det är viktigt att eleverna får se verkligheten och hur lantbruk fungerar i dag.

– Man kommer längre och längre ifrån lantbruksdelen och är bara van att hämta maten från butik, säger hon.

Artikelbild

Intresset för att vara med var stort. Över 1 000 visade intresse, men bara 649 kunde tas emot. Även kommunen är delarrangör på så vis att det är de som står för kostnaden för bussarna. Det här är inte första gången som Ringstad gård håller öppet för unga besökare.

– När vi hade mjölkproduktion på gården, så hade vi något vi kallade för Arla junior då vi tog emot lågstadieelever. Vi tycker det här är jätteviktigt och nu var det ju praktiskt att lägga den här aktiviteten lite närmare stan, säger Eva Axelsson som driver gården tillsammans med sin bror Pelle.