– Skönt att det äntligen är klart. Vi räknade med att vinna. Vi tar inte uppdrag som vi inte klarar av, säger Sofia Christoforidou, vice vd för Exiso AB.

Hon tycker att Christoffer Sjögren, vd för Städarna, är helt fel ute när han säger att "man måste antingen fuska med ­städningen, per­sonalens löner eller bokföringen för att få affären att gå ihop" när det gäller offentliga upphandlingar i städbranschen.

– Det är beklagligt att han går ut och generaliserar på det sättet. Vi som är auktoriserade serviceentreprenörer är så skarpt kontrollerade att det inte finns någon möjlighet att fuska, säger Sofia Christoforidou, och tillägger hon är nöjd med de marginaler som företaget har.

– Vi jobbar så nära våra kunder och anställda att vi vet att det fungerar. Men det är klart att det beror lite på vilka marginaler man är ute efter, men vi är i alla fall nöjda.

Upphandlingen som domen handlar om rör städtjänster i skolor och förskolor. I första skedet vann en entreprenör, som inte uppfyllde alla krav, upphandlingen. Men Exiso överklagade saken och fick även rätt i den upphandlingen. Därmed skulle bolaget ha vunnit upphandlingen, om inte kommunen förkastat deras anbud.

Orsaken var att Upphandlingscenter ansåg att priset när det gällde golvvård var onormalt lågt. Framför allt bedömde Upphandlingscenter att den tid – 693 timmar – som Exiso beräknat skulle gå åt för golvvård inte var tillräcklig.

För att visa detta anlitade kommunen en oberoende konsult som kom fram till att det nästan krävdes dubbelt så lång tid, eller 1265 timmar, för att städa av golvytan.

Advokaten Hanna Vikström på Avenir Advokater som företrädde Exiso anser att kommunens agerande var märkligt.

– Den rapport som kommunen hänvisar till visar snarare vilket pris som experterna anser behövs för att klara av golvvården på ett bra sätt. Exisos anbud låg med råge över det priset. Men kommunen, eller Upphandlingscenter som hanterat ärendet, har hela tiden stirrat sig blind på antalet timmar för golvvård trots att Exiso lämnade det högsta priset när det gällde just golvvården. Därför är det minst sagt konstigt att de förkastade just Exisos anbud på grund av ett orimligt lågt pris, när alla andra anbudsgivare hade lämnat ett lägre pris. Det hela handlar om vilken timkostnad städbolaget tillämpar.

Hanna Vikström anser att förvaltningsrättens dom är som väntat, och den innebär att utvärderingen av anbuden nu ska göras om.

– I praktiken innebär det att Exiso ska tilldelas kontraktet, säger hon.

Chefen för Upphandlingscenter, Robert Alexandersson, har ännu inte läst domen och avböjer att kommentera utslaget innan den har analyserats.