Vid en mycket välbesökt presskonferens i säkerhetssalen på polishuset berättade Erik Thulin, kommunikatör vid polisen region öst, Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping, och Anders Selevik, polisinspektör vid Norrköpingspolisen, om den svarta dagen i Norrköping.

Den bild de gav visade att vansinnesdådet vid Söder Tull vid lunchtid på måndagen då en 24-årig man helt oprovocerat knivskar tre personer kan ha påverkat de rånplaner, som enligt uppgifter till NT fanns mot ett växlingskontor i centrala Norrköping.

Det hann inte gå mer än 55 minuter mellan larmen om knivattackerna, som kom till polisen klockan 11.27, och handgranatdetonationen i Klockaretorpet, vid 12.22, vilket kan ha varit en undanledande manöver. Polisen utreder kopplingen mellan detonationen och rånförberedelserna förutsättningslöst, men faktum är att den inträffade samtidigt som männen förflyttade sig mot centrala Norrköping.

Artikelbild

– Händelserna skedde parallellt. Insatsen mot de män som nu är anhållna misstänkta för förberedelse för rån började för några dagar sedan och byggde på underrättelseinformation från andra län, sade Torsten Angervåg.

Orsaken till att polis och åklagare i region öst valde att samarbeta med nationella insatsstyrkan berodde på att de inte kunde utesluta att de misstänkta gärningsmännen hade tillgång till skarpladdade vapen, eftersom det rörde sig om ett rån.

– Nästan exakt samtidigt som de rörde sig mot centrala Norrköping skedde knivskärningarna vid Söder Tull. Troligen såg de polisens uttryckningsfordon och det tror vi påverkade dem, eftersom de då ändrade sitt rörelsemönster, sade Torsten Angervåg.

Insatsen var inriktad på att alla de inblandade i rånförberedelserna skulle gripas exakt samtidigt. För att ingen skulle ha möjlighet att fly, hinna skaffa hjälp eller vapen.

– Därför var det viktigt att samordna insatsen, säger Torsten Angervåg.

När de misstänkta började röra sig från centrala Norrköping beslutade polis och åklagare att den stulna bil, som de färdades i, skulle stoppas. En greps i direkt anslutning till bilen och de andra efter ett kort efterföljande i Hageby.

Dessutom gjordes en husrannsakan på Fridtunagatan i Klingsberg, där polis och åklagare hade uppgifter om att de misstänkta hade befunnit sig. I samband med husrannsakan greps ytterligare fyra personer, som emellertid släpptes senare.

– Det är ett normalt förfarande. Vi kunde inte utesluta att de var inblandade.

Sammanlagt förhördes alltså åtta personer om rånplanerna, men åklagare beslutade senare att endast anhålla fyra av dem misstänkta för förberedelse till rån. Det handlar om fyra unga män, 17–19 år, från Stockholmsområdet som tidigare är kända av Stockholmspolisen och, enligt Torsten Angervåg, är dömda för flera brott tidigare.

Under tisdagsförmiddagen förordnades offentliga försvarare för de anhållna.

– I takt med att de får försvarare förordnade kommer djupare förhör att hållas med dem.

Vilka beslag som gjorts i samband med husrannsakningarna och gripandena vill inte Torsten Angervåg gå in på. Men han konstaterar att det var en grannlaga uppgift för polis och åklagare att avgöra när de skulle slå till mot gärningsmännen.

– Vi gjorde en gemensam bedömning att det är bättre att gripa dem innan de begår brottet och riskerar att något allvarligt händer.

Senast vid lunchtid på torsdag ska åklagare ha beslutat om någon eller några av de anhållna männen, som ska ha vistats en kortare tid i Norrköping, ska begäras häktade.

– Det här är tre extraordinära händelser som innebär en mycket svår situation för polisen. Jag är imponerad av hur polisen klarade av den, säger Torsten Angervåg.

Den 24-årige man som är anhållen för de tre mordförsöken vid Söder Tull har medgett gärningarna och den kniv som användes vid attackerna anträffades och togs i beslag i samband med gripandet.

Det var en ledig polis som agerade snabbt och brottade ner den misstänkte strax efter det att den tredje personen hade knivskurits. Tillsammans med en väktare höll den fritidsklädde polisen honom kvar tills en polispatrull kom till platsen och genomförde gripandet.

En 21-årig kvinna och en 24-årig man skadades allvarligt och en tredje kvinna i 40-årsåldern lindrigt vid knivdådet. Hon kunde lämna sjukhuset redan på måndagen. Dagen efter beskrivs läget för 24-åringen som stabilt och operationen av den 21-åriga vid Karolinska sjukhuset beskrivs ha förlöpt väl.