Vårvärmen har satt fart på den botaniska vardagen i växthusen hos Lundby Trädgård i Styrstad strax utanför Norrköping. En färggrann explosion där penséer, pelargoner, färska kryddor, vårlökar och amplar ger en välkommen försmak av den annalkande sommaren. En humla surrar bland bladen och Stig Botvidsson nickar gillande åt dess närvaro samtidigt som han instinktivt plockar bort ett torrt blad från en röd pelargon.

En gång odlare, alltid odlare.

– En idyll, säger han från det ändlösa havet av krukväxter.

Artikelbild

| Efter att under många år ha satsat på fruktodlingarna, började Stig Botvidsson bygga upp handelsträdgården i Lundby för cirka 15 år sedan.

Stig Botvidsson rör sig hemvant i växthuset även om det numera är döttrarna Heléne Häll och Frida Lundh som tillsammans driver handelsträdgården. Men det var Stig och hustrun Elisabet som drog igång verksamheten efter att ha tagit över Lundby redan 1980 efter flytten från Östra Husby. Då var Lundby Östergötlands största fruktodling med tre tusen fruktträd.

– Vi odlade äpplen, päron och plommon, berättar Stig Botvidsson som nu firar sin 80-årsdag.

– Varje onsdag och lördag åkte vi in till Nya torget och sålde vår frukt. Det var kul men väldigt slitigt. När det började gå utför med torghandeln i stort var det inte lika roligt längre. Frukten kunde fara lite illa under transporten också. Till slut tyckte vi att det var bättre att kunderna kom till oss i stället.

Satsningen på de egna växthusen tog fart. Redan 1991 byggdes det första där det odlades sommarblommor för försäljning på torget. När torgförsäljningen upphörde samtidigt som butikskedjornas efterfrågan på närodlad frukt avtog, bestämde sig familjen Botvidsson för att koncentrera sig på växtodlingar och privatkunder i stället. Ett lyckodrag.

Artikelbild

| Stig Botvidsson fyller 80 år i dag, fredag.

– Det var egentligen Elisabets idé, medger Stig Botvidsson.

– Nu har vi flera växthus och en strid ström av kunder från mars månad och framåt. Nu står vi inför högsäsongen. Mors dag brukar vara årets bästa dag försäljningsmässigt. Många tycker att det är trivsamt att komma hit. Det ligger också i tiden att köpa växter och plantera själv. Det blev en väldigt bra lösning för oss att kunna gå från frukt till utplanteringsväxter och amplar. Jag har alltid gillat att jobba med odlingarna.

Vinterhalvåret är lugnt och det hela drar igång i mars när de första sticklingarna anländer från Skåne. Det är dem vi gör amplar av.

Med ålderns och erfarenhetens rätt, har emellertid Stig Botvidsson numera dragit sig tillbaka från den dagliga verksamheten i handelsträdgården. Han sköter gräsklippningen, rycker ut med traktorn om det finns jord som måste flyttas eller spridas och gläds framför allt åt att han har i princip hela familjen inom räckhåll.

– Tre av barnen bor med sina familjer här i Lundby, säger han.

– Det är bara äldsta dottern som har flyttat härifrån. Fast bara till Ensjön. Det är inte så farligt. Jag har en skön tillvaro. Att sitta på åkgräsklipparen är lagom för mig numera. Motion får jag när jag är ute med hunden. Iris heter hon. En valp på tio månader. Väldigt trevlig. En hund måste man ha.

Inför 80-årsdagen får givetvis Stig Botvidsson den oundvikliga idrottsfrågan:

Hur känns det?

– Bara bra, tack. Men det känns lite lustigt att jag redan är uppe vid 80. Jag undrar var åren har tagit vägen. Det beror väl på att jag har hållit igång hela tiden. Då går tiden fortare tycker man.