Förmörkelsen börjar klockan 09.50 i Norrköping. Den är som störst klockan 10.57 då 82,3 procent av solytan döljs av den mörka månen. Klockan 12.07 avslutas det hela och solen blir åter sitt vanliga jag. Tiderna för övriga orter i Östergötland är ungefär desamma, men ju längre sydost man kommer i länet desto mindre blir förmörkelsen.

Mest på Atlanten och i Norrland

Förmörkelsen är total sett från ett smalt band ute i Atlanten, som bland annat passerar mellan Island och Storbritannien och rakt över Färöarna och Svalbard. I övriga Europa, liksom i Sverige, är den partiell – månen skymmer då bort bara en viss procent av solskivan. I nordostligaste Norrland är nästan 95 procent bortskymd, medan till exempel södra Gotland får nöja sig med 78 procent.

Artikelbild

Dags igen. Det inträffar ofta flera solförmörkelser varje år. Från en och samma plats går det att se ungefär en vart tredje år.

Skydda ögonen!

För att kunna se förmörkelsen är det viktigt att man skyddar ögonen. Om du tittar på solen med kikare eller i en kameras sökare är det stor risk att du får skador som både är svåra och permanenta. Vanliga solglasögon stoppar inte den farliga strålningen tillräckligt. Använd heller inte cd-skivor som hålls upp framför solen – även de ”läcker” för mycket.

Säkra metoder för att titta

Mer säkra metoder är:

Artikelbild

| Säkert. Projicera solen genom en kikare på ett vitt papper som du håller ett stycke bakom.

1) Projicera solen genom en kikare på ett vitt papper som du håller ett stycke bakom. Justera fokusratten så du får rätt skärpa men titta inte i själva kikaren.

2) Gör ett litet hål mitt i en vanlig pappskiva. Rikta upp den mot solen och håll ett papper ett stycke bakom. Du kan då se en liten suddig bild av förmörkelseförloppet. En kul variant av pappskivan är att hålla upp ett vanligt durkslag eller en tesil. De små hålen fixar då flera små solskäror på pappret där bakom.

Artikelbild

| Också säkert. De speciella förmörkelseglasögonen tar bort den farliga strålningen.

3) Speciella förmörkelseglasögon som tar bort mer än 99 procent av solstrålningen finns ofta att köpa i affärer som säljer teleskop och kikare. Glasögonen brukar vara billiga men ska inte användas tillsammans med kikare.

4) Speciella solfilter som man kan sätta framför teleskop och kikare. Använd inte filter som sätts vid tittändan på ett teleskop, de riskerar att spricka av solens hetta!

5) Svetsglasögon nummer 14 går också att titta igenom.

Om det är mulet

Om vädret är mulet under förmörkelsen kanske man ändå kan se en svagare solskiva skymta fram. Då kan det gå att titta på den utan skydd men var noga med att inte stirra för länge – och använd absolut inte kikare utan filter för att se, strålningen är ändå farlig!

Blir det mörkt under förmörkelsen? Nja. Om du inte visste om att den pågick kanske du inte skulle märka något över huvud taget. Det är inte förrän solen skymmer bort närmare 95 procent som himlen blir märkbart mörkare. Och vid en total solförmörkelse syns stjärnorna mitt på dagen.

Hur uppfattar du förmörkelsen? Skymmer himlen något? Hur är det med fåglarna, tystnar de? Hör av dig till sven.mardh@nt.se om du upplever något extrordinärt!

 

Under onsdagskvällen syntes norrsken över Östergötland, se läsarbilderna HÄR.