29-årige Joakim Andersson sköts till döds av polis i Norrköping i juli i år när han skulle föras till sjukhuset för att få psykiatrisk vård. I många år var konsten en viktig ventil i hans liv och nu har hans familj i samarbete med museipedagogen Ellika Kyndel skapat en utställning med ett 30-tal av hans verk.

Läs mer: Mamman: "Det hade inte behövt bli så här"

– Joakim Andersson var en fantastisk person och en otrolig talang, säger Ellika Kyndel, Stadsmuseet. Vi startade tillsammans den öppna graffitiverksamheten på Länsmuseet i Linköping. Vill man vara en storstad så är streetart en självklar del av stadsbilden.

Artikelbild

| Utställningen "När hjärnan brinner" visar Joakim Anderssons streetart på Stadsmuseét i Norrköping. Joakims vän, museipedagogen Ellika Kyndel, har på kort tid skapat utställningen i samarbete med hans familj.

Joakim Andersson blev lärare i streetart och hans lugn och tålamod betydde mycket för de ungdomar som kom för att lära sig mer om konstarten.

– Joakim och jag delade visionen om att sprida streetart ut till skolorna, förklarar Ellika Kyndel. Det är ett viktigt sätt att få in unga människor i konstnärligt skapande och Joakim kunde trollbinda de unga han mötte.

Efter Joakim Anderssons plötsliga död för några månader sedan började ett intensivt arbete med att skapa den utställning som kommer att visas till den 28 januari 2019. När hjärnan brinner består av Joakims verk och ett bildspel som visar honom i arbete. Konstpubliken får samtidigt information om bipolär sjukdom och schizoaffektivt syndrom.

– Vi måste prata mer om psykisk ohälsa, säger Ellika Kyndel. Alla som går härifrån ska få ett informationsmaterial med sig. Det är väldigt viktigt.