– Jag uppfattar det här som ett antisemistiskt ställningstagande, säger Sebastian Rachwalski, vaktmästare för Norrköpings synagoga.

När han på måndagen anlände till synagogan på Broddgatan i Norrköping upptäckte han direkt att något var fel. I mittgången av kyrkan låg en knytnävsstor sten och han såg snart att ett fönster var krossat.

– Jag tror att den eller de som har gjort det här har något emot oss judar och jag tycker att det är sorgligt. Vi är få personer som tillhör den här kyrkan och vi har aldrig trampat någon på tyårna.

Artikelbild

| Sten. När Sebastian Rachwalski anlände till synagogan på måndagen upptäckte han att någon kastat in en sten genom ett fönster.

Sebastian är idag orolig för att något mer ska inträffa i kyrkan. En sten är inte så farligt, menar han, men vad kommer att hända imorgon?

– Det är synd att det här händer i Norrköping. Det har varit en stad där både minoriteter och majoriteter kan leva tillsammans.

Under måndagen anmäldes händelsen till polisen i Norrköping. Men någon polis har enligt Sebastian inte kommit ut för att titta på skadegörelsen. Det tycker han är anmärkningsvärt.

– Jag anmälde det här över telefonen och sedan dess har jag inte hört något mer. Polisen har tydligen inget intresse av det här brottet eftersom att de nonchalerat det helt, vilket är väldigt synd.

Artikelbild

När NT kontaktar polisen i Norrköping berättar de först att de har varit i synagogan för en platsundersökning. När de får höra Sebastians reaktion ändrar de sig.

– Jag antog att vi hade varit ute, men det är möjligt att vi inte varit det då. Det handlar trots allt bara om en skadegörelse och inte ett hatbrott som det ser ut i nuläget, säger Lars Engström, utredningsbefäl vid polisen i Norrköping.

Artikelbild

Vad krävs för att det ska vara ett hatbrott?

– Om det hade varit klotter eller dylikt hade det troligtvis rubricerats som hatbrott. Nu handlar det om en sten genom ett fönster.

Artikelbild

Under tisdagen städade Sebastian Rachwalski upp glasskärvor och stenar i kyrkan. Framöver ska kyrkan reparera fönstret samt en kyrkbänk som skadades av den stora stenen.

– Jag har svårt att lämna det här bakom mig. Det känns inte bra.