LÄS MER: Nuvarande eleven: "Jag hade gett upp om skolan"

För några veckor sedan berättade vi att socialnämnden beslutat sig för att dra in sin del av finansieringen av den lilla enheten Spegeln, där ungdomar i gymnasieåldern kan få hjälp både med livet och med skolan. Både personal och elever oroade sig för vad det kommer att betyda.

Efter den texten har tidigare elever hört av sig för att berätta om vad Spegeln, eller basklass som det hette från början, har betytt för dem. Ett helt gäng träffades på Spegeln för en tid sedan och ville både få veta mera om vad som händer och få berätta vad verksamheten betytt för dem.

Var och en har sin berättelse, men vissa likheter finns. Många berättar om en stökig skoltid med hög frånvaro, innan de fick komma till Spegeln.

När de berättar om livet nu handlar det om studier och jobb. Här finns till exempel en som utbildar sig till målare, en annan som är undersköterska och pluggar vidare, och ytterligare en som pluggar med planer på att bli socionom.

– Jag älskar att prata med människor och hjälpa dem, säger Aymen.

Det är han som vill bli socionom.

Vad tror du att du hade gjort nu om du inte hade gått här?

– Jag kan inte föreställa mig det, blivit kriminell kanske. Jag tänkte att alla dörrar var stängda för mig.

LÄS MER: "De allra flesta eleverna här är skolskadade"

Mattias jobbar för fullt och han berättar hur hans självförtroende repade sig under tiden på Spegeln.

– Politikerna och de ansvariga snackar om att de ska satsa på ungdomar, men om de som inte passar i ramen inte får rätt hjälp kommer de bara att kosta en massa extra på olika sätt, säger han.

Dennis tyckte först att personalen på Spegeln bråkade för mycket med honom, men sedan insåg han att det var för hans eget bästa.

Sara hittade de föräldragestalter hon saknat på Spegeln.

– Annars hade jag nog hamnat väldigt snett. Jag hade ingen motivation att gå i skolan, men här fick jag hjälp med allting, säger hon.

Många före detta elever har också skrivit till oss.

"Jag trodde aldrig det skulle funka att gå där men det är det absolut enda stället som det har fungerat ordenligt på", skriver en tidigare elev.

"I dag arbetar jag på mitt drömjobb som jag aldrig tordes berätta för någon att jag drömde om, för jag visste att jag var värdelös och ville inte bli utskrattad", skriver en annan.

"I dag jobbar jag som väktare och ordningsvakt", skriver ytterligare en.

Bland alla de positiva rösterna finns en negativ. Det är en person som kort och gott beskriver sin tid på Spegeln som "ett helvete".

LÄS MER: Politikern: Det finns andra verksamheter