– Kvinnorna som hittills har köpt mina kläder har varit jättenöjda och tipsat andra kvinnor så nu växer företaget snabbt, säger vd Elisabeth Nordenberg. Det är egentligen ganska konstigt att ingen tagit tag i den här affärsidén tidigare för det är ju väldigt många branscher där kvinnor behöver rejäla arbetskläder med god passform.

Det finns idag damkläder men oftast bara i en passform medan män har olika modeller att välja mellan. Det unika i Elinords affärsidé är att tillverka olika passformer.

Elisabeth Nordenberg är civilingenjör i väg- och vattenbyggnad men redan under studietiden började hon rikta in sig mot miljöteknik. Hennes första jobb var på Vägverket och där blev hon utskickad i klädförrådet för att prova ut arbetskläder.

– Jag hittade verkligen ingenting som passade, säger Elisabeth Nordenberg med en stor suck. Vilka byxor jag än provade blev det som en stor påse därbak och då föddes idén att det här ska jag lösa. Både för mig och alla andra kvinnor som förväntas ha kläder sydda för män eller en enda tjejmodell utan variation.

När Elisabeth bodde i Falun och gjorde hon en uppmärksammad marknadsundersökning för att få veta vilka krav kvinnor har på bra passform. Fyra lördagar på stan stoppade Elisabeth och hennes team 200 kvinnor och lät dem prova byxor och sedan fylla i ett formulär och ge synpunkter. Alla deltagare fick en belöning. Det kom fram många bra ideér och det utkristalliserades två kroppstyper.

– Det coola var att upptäcka att kvinnorna antingen var raka eller kurviga, konstaterar Elisabeth Nordenberg. Jag började snegla på jeansbranschen och gjorde en prototyp som syddes upp i Sverige och när jag första gången såg den färdiga byxan blev jag helt överlycklig. Vilken känsla.

Elisabeth Nordenberg bodde i Falun när hon startade Elinord och Ewen miljökonsult, som idag har fem anställda. Men 2014 året flyttade hon hem till Norrköping och tog båda företagen med sig. Efter att Elinord provat några olika syfabriker i Baltikum föll slutligen valet på en liten fabrik i Dalarna och en större fabrik i Portugal. Det är dessa två som nu syr arbetskläderna till Elinord.

– Mina kunder brukar hitta mig på rekommendation eller via hemsidan, berättar Elisabeth Nordenberg. Jag har nyss anställt en säljare och är säker på att Elinord kan bli riktigt stort när det blir mer känt i fler branscher.

En kjol med inbyggd cykelbyxa är på gång och många har också frågat efter gravidbyxor så produktutvecklingen går snabbt vidare på kontoret i Norrköping.