I lördags kördes Norrköpings första roller derby-match inför publik.

I Ektorpshallens foajé hänger ett collage med svartvita bilder från en historisk basketmatch med Hageby basket. Det var NT-fotografen Michael Svensson som en gång tog bildserien med de legendariska basketherrarna. När hallen byggdes år 1972 och när den renoverades, för något år sedan, gjordes det med skolidrott och med traditionella bollsporter för ögonen. Linjerna på idrottshallens golv bildar således fyrkantiga fält för handboll, basket och fotboll.

I lördags eftermiddag var det dags för en sport som går utanför de traditionella ramarna. Efter ett och ett halvt års hårdträning var det dags för tjejerna i Norrköpings roller derby-team att för första gången inför betalande publik, möta det seriespelande Stockholmslaget Brass Knuckle Harlots. Ett par timmar innan matchstart tejpades en oval rullskridskobana upp över de gamla linjerna på golvet.

Artikelbild

| Ur spel. Det hör inte till ovanligheterna att en spelare tacklas omkull. Under lördagens scrimmage hände det flera gånger att flera spelare satt utvisade samtidigt.

Och när ett hundratal personer tar plats på läktarna pumpar punkig, uppkäftig musik ur högtalarna i hallen.

De burlesque-klädda Stockholmsåkarna spelar i rödsvarta korsetter och trasiga nätstrumpor. Norrköping som kallar sig för Sluts united spelar i turkosblått, vitt och rött.

– Det är först nu vi börjat möta andra lag, berättar Norrköpingsblockern Anna "Queerella D'evil" Nilsson dagen före matchen.

– Det har tagit ett och ett halvt år att bygga upp vårt lag från scratch och innan man får möta andra måste man ha klarat det som kallas för minimum skills (basala kunskaper).

Artikelbild

| Ett strikt regelverk. Bortsett från de gränsöverskridande attributen i spelarnas dräkter är roller derby en mycket uppstyrd sport.

Anna Nilsson vill gärna veta var i tidningen vi tänker placera nyheten om träningsmatchen. Laget vill försäkra sig om att sporten inte stämplas som nöje och att spelarna tas för seriösa idrottskvinnor.

För åskådarna gäller det att inte låta sig luras av dräkterna och de fyndiga, och inte sällan syndiga, lag- och artistnamnen som återfinns på såväl åkarnas- som på domarnas dräkter. Roller derby är trots attributen en tuff och snabb kontaktsport med ett strikt regelverk.

Artikelbild

| Säkerhetskontroll. Nummer 911, Anja "Knees" Krauze, visar domaren att hon har tandskydd.

Spelarna värmer upp, radar upp sig för säkerhetskontroll och kör. Med nummer 911 på sitt turkosa linne går Norrköpings jammer Anja Krauze under namnet Anja Knees. Hon tar några mycket värdefulla poäng mot Stockholm. Men visst märks det att gästande Brass knuckle harlots är ett erfaret lag som ingår i ligaspel. Efter 20 minuter leder Stockholm med poängställningen 66 mot 41 – vilket är väntat.

– Vi är starka och jobbar bra tillsammans som ett lag, säger Norrköpingsblockern Camilla Camicaze Höög som har dödskallemålat sitt ansikte.

Artikelbild

| Kommunikation. Bänk-coachen Erica "Mama Slut" Qvarfordt Wilhelmsson snackar ihop laget.

I halvtidspausen laddar Norrköping med proteindrycker och lyssnar till coachen David "Papa Doweed" Wilhelmssons och benchcoachen Erica "Mama Slut" Qvarfordt Wilhelmssons taktiksnack.

– Nu ska vi bli lite tuffare!

Artikelbild

| Med Norrköpingsblockern Camilla "Camicaze" Höög på banan fick motståndarna tåla att se döden i vitögat.

Och 2014 är på många sätt året då mycket ska hända kring Norrköping roller derby. Den 1 mars kör Sluts united i Solnahallen mot Stockholm roller derbys nybörjarlag Gonna be´s.

Norrköping förlorade lördagens träningsmatch med poängställningen 101 mot 242.