Konstverket "The Tsunami Wave" på Ingelsta är skapat av mellan 2 500–3 000 flaskor och reser sig ur "vattnet". Den är spektakulär och lyfter mot taket på ströget utanför butikerna.

– Det blåa "vattnet" kan vara Bråviken, säger konstnären Wren Miller från Wales.

– Jag tog med en del flaskor, som min familj och mina vänner plockat ihop, på tåget från Cardiff hit, men det mesta är lokala flaskor, som ni lämnat tillbaka. Det är ert konstverk.

Artikelbild

| Konstnären Wren Miller från Wales har byggt världens högsta våg av plastflaskor mitt i köpcentret på Ingelsta.

Wren Miller är en ECO-konstnär, som endast arbetar med återvunnet material. Hon byggde sin första plastvåg på Southbank i London 2016, men den här i Norrköping är så mycket större.

– Den måste vara stor. Problemet är stort. Vågen måste ge en bild av det, tycker Wren.

Runt åtta miljoner ton plast hamnar, enligt färska forskningsrapporter, i världshaven varje år. 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven om man inte agerar omedelbart.

– Sverige lär resten av världen om återvinning och leder kampen för klimatet. Greta gör ett stort jobb, säger Wren Miller.

Artikelbild

| "Den är vacker, men också lite sorglig", säger centrumledaren Petra Sjöstrand Kvick på Ingelsta om The

Greta Thunberg?

– Allt hon säger, och på det sätt hon säger det, inför alla är... fantastiskt. Hon har sån kraft och styrka i det hon talar om. Jag har inte det. Jag är bättre på det här. Det är mitt sätt att sätta fokus på klimathotet och nedskräpningen av våra hav, säger hon och nickar mot sitt konstverk.

Artikelbild

| Mellan 2500–3000 platsflaskor från Cardiff och Norrköping bildar den stora vågen. "Vi tappade räkningen av flaskor under arbetet", säger Wren Miller.

– Jag vill gärna träffa Greta en dag och berätta om mitt jobb. Jag stöttar henne i allt hon gör. Mina barnbarn, Clara och Seren, har redan börjat gå i hennes fotspår.

De följer Greta?

Artikelbild

| Vännerna Wren Miller och Nell Trevelyan har arbetat i över en vecka i all hemlighet med konstverket av plastflaskor.

– Absolut. De har också haft skolstrejk. Vi måste verkligen lyssna på den unga generationen. Det är viktigt med tanke på den röra vi ställt till med på jorden.

Framtiden?

– Jag känner, för första gången, ett visst hopp inför framtiden. Miljöfrågan har hamnat högt upp på många länders agendor och ungdomarna visar oss vägen.

Centrumledaren Petra Sjöstrand Kvick har följt Wren Miller och Nell Trevelyans arbete med intresse. De två vännerna har i all hemlighet jobbat över en vecka bakom stängda draperier, som skapat en viss nyfikenhet bland många besökare. Idag, lagom till World Ocean Day den 8 juni, ser vi resultatet av skapelsen, som ska finnas kvar där till den 20 juni.

– Den är vacker, men också lite sorglig. Det är skrämmande, men det är verkligheten. Man får lite ont i magen, säger centrumledaren Petra Sjöstrand Kvick på Ingelsta.

– Vi skalar, men den här vågen, ner ett globalt problem till vår lokala nivå och kan, förhoppningsvis nå ut med budskapet. Jag vill gärna se den väcka tankar och skapa diskussion. Det här problemet kan inte ha undgått någon.