Ungdomstränare misstänks för grova brott

Som ideell arbetade han som ungdomstränare i en idrottsförening. På sin fritid misstänks mannen ha fungerat som langare i en större kokainliga.

Pistolen som hittades skarpladdad under mannens madrass i sängen.

Pistolen som hittades skarpladdad under mannens madrass i sängen.

Foto: Polisen

Norrköpings kommun2019-11-21 18:00

Sju personer har åtalats för att vara del av en kokainliga, som hanterat droger för över en miljon, i Norrköping. Ligan tros ha styrts av en småbarnspappa och under honom ska flera personer ha fungerat som langare. En av dem är en man som, under samma period han misstänks för brott, även var ungdomsledare för ett idrottsförening i Norrköping. Mannen misstänks för grovt narkotikabrott, ett brott som kan ge mellan två och sju års fängelse.

– Personen är inte längre kvar hos oss. När vi fick reda på att han häktats kallade vi alla i laget till ett möte och talade om att han inte skulle komma något mer. Vi hade även ett föräldramöte där vi förklarade att den här personen inte skulle vara en del av laget längre, säger den ansvariga för ungdomslagen i föreningen.

Han är i nuläget misstänkt för brott och ännu inte dömd, har det spelat någon roll?

– Det är klart att alla är värda en andra chans, men han kommer inte att komma tillbaka oavsett om han blir dömd eller inte.

Den före detta ungdomstränaren förnekar att han haft något att göra med kokainhandel. Han har i förhör beskrivit sin ekonomi som "katastrof" efter att ha haft spelproblem. De stora summor pengar som han och den misstänkta ledaren för kokainligan har pratat om i telefon menar han är ett lån för att han skulle betala spelskulder.

När ungdomstränaren i början på året greps gjordes en husrannsakan varvid en skarpladdad pistol hittades under madrassen i hemmet som han delar med sin fru och barn. Även misstanken om grovt vapenbrott förnekar ungdomstränaren och menar att det är kokainligans misstänkta ledare som hade lämnat vapnet i bostaden för förvaring.

– Jag blev både chockad och besviken när det här kom fram. Ledaren har fungerat bra när han varit hos oss, men det är klart att vi inte kan kontrollera vad man gör på andra tider på dygnet, säger den ungdomsansvarige i idrottsföreningen.

Har ni ändrat något i era rutiner efter det här?

– Vi tar redan registerutdrag, mycket mer än så kan vi inte göra i förväg. Vi jobbar vidare på samma sätt, men det är klart att man nu kanske är lite mer uppmärksam. Jag ställer kanske några extra frågor vid intervjuer för nya tränare, men det betyder ju inte att svaren är sanningsenliga. När det gäller den här killen hade vi fått mycket goda referenser från andra föreningar, men jag tycker att vi som organisation har hanterat det bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!