Utsikten över Glan är slående. Evy Lindér, Aina Wetterström och Berndt Bandemo sitter och dricker kaffe i trädgården på Bonäs gård i Svärtinge, som drivs av DHR-förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder. De har varit här sedan i måndags, sovit över och njutit av frisk luft, god mat och grönska.

– Det är sådan avkoppling, att få komma bort och se lite annat, säger Aina Wetterström som besökt gården tidigare.

– Förr om åren brukade jag promenera när vi var här, men nu har benen börjat ta emot. Fast det gör inte så mycket, jag trivs med att bara sitta här nära vattnet, jag njuter, säger hon.

Artikelbild

| Berndt Bandemo, Aina Wetterström och Evy Lindér har spenderat en vecka på Bonäs gård. Enhetschef Jonas Kinblom vill att fler verksamheter tar efter Hallegården.

Pia Karmerot och Susanne Persson heter eldsjälarna bakom semesterveckan. De kom på idén för 17 år sedan.

– Vi brukade ta de äldre på utflykt till Mon. Men det blev för långt, folk blev trötta och åksjuka. Så vi bestämde oss för att testa Svärtinge, sedan dess har vi åkt hit en vecka varje sommar, berättar Pia Karmerot.

Enligt Jonas Kindblom, enhetschef för Hallegården, är semesterveckan unik. Han har inte hört talas om något annat äldreboende i Sverige som tar med de äldre bort en hel vecka.

– Dagsutflykter, men inte att man åker bort och sover över i flera dagar, säger han.

Artikelbild

| Tystnaden och utsikten över Glan är välgörande, och tilltalar Hallegårdens boende.

Pia Karmerot och Susanne Persson berättar att de börjar planera för resan redan i januari.

– Det här är det roligaste vi vet. Årets höjdpunkt. De äldre lever upp, de börjar äta. Låter rullatorn stå och glömmer bort sina mediciner, säger Susanne Persson.

Artikelbild

I en vecka har Hallegårdens pesnionärer möjlighet att besöka Bonäs gård, antingen som en dagsutflykt, eller flera dagar med övernattning.

– Det ger ett sådant mervärde, säger Pia Karmerot, och skrattar när hon berättar att personal och boende äter frukost tillsammans i morgonrock.

– Vi blir mer som en familj, eller ett kompisgäng när vi är här. De äldre ser oss inte bara som personal utan som människor, säger hon.

Jonas Kindblom säger att utan Pia Karmerots och Susanne Perssons ideella engagemang hade resorna till Svärtinge inte blivit av.

– Och det uppskattar jag såklart. Jag är glad över engagemanget. Men nu vill jag ge något tillbaka.

– Snart ska jag träffa chefsgruppen i Norrköping och diskutera hur vi kan söka projektpengar från EU, eller staten så att det här kan bli ett stadigt inslag i verksamheten, säger han.

Jonas Kindblom berättar att ambitionen är att sprida idén om semesterveckan.

– Det vore fantastiskt om fler verksamheter kunde få ta del av det här, säger han.