Under ett par veckor i november och december har zoologen Jennie Westander från Kolmårdens djurpark befunnit sig i Nepal. Där har hon deltagit i arbetet för att skydda de ytterst sällsynta röda pandorna och för att få en bättre inblick i organisationen Red Panda Networks arbete för att bevara arten.

– Kolmården arbetar med att rädda arten genom att djurparkens pandor ingår i ett internationellt bevarandeprogram. Jag var där för att lära mig mer om hur man jobbar. Det har varit väldigt spännande. Och jag fick se röda pandor. Det är inte alls givet, säger hon.

Enligt Jennie Westander vet man inte hur många röda pandor det finns i det vilda. Det lever i mycket otillgängliga områden och kan vara svåra att räkna. Men en beräkning talar om att det kanske bara finns 2500 individer kvar. Skövlingen av bambuskogar är ett av de stor hoten mot arten.

Artikelbild

| Den röda pandan är trots namnet närmare släkt med tvättbjörnen än med jättepandan.

– Samtidigt ger projektet hopp. Många i lokalbefolkningen är väldigt stolta över sin natur och lever i balans med den. Det ger ett hopp inför framtiden. Vid patrullering har också många unga röda pandor upptäckts. Föryngringen visar att projektet fungerar, säger hon.

Under 2019 kommer djurparken i Kolmården utöka sitt stöd till nätverket för röda pandor. Jennie Westander berättar:

– Man kommer bland annat att stödja Red Panda Network så att de kan anställa fler parkvakter i områdena där pandorna lever. Det är fantastiskt att vi kan bidra till att bevara detta fantastiska djur, säger hon.