Under natten mellan måndag och tisdag hittade några personer tre tuppar i en pappkartong på Stortorget i centrala Norrköping. Tupparna togs om hand av polisen, och flyttades sedan till Linköpings djurskyddsförening. Där väntar tupparna på att få ett nytt hem.

– Vi har inte fått någon anmälan om att någon saknar dem. Att göra så här är omänskligt, det är sjukt att man bara lämnar tre tuppar på Stortorget. Det finns andra sätt att bli av med dem, säger Mirnesa Ljugovic på polisens hittegodsavdelning.

Hittills har ingen hört av sig om att de vill ha tupparna.

– Det är ingen som är intresserad. Vi ska försöka få kontakt med Kolmårdens djurpark för att eventuellt överlåta tupparna till dem.

För några år sedan fick polisen lösa en liknande situation:

– 2014 fick vi in två vita hönor, men med tuppar är det svårare. Man har en tupp på ungefär sju hönor, och oftast har man redan en tupp om man har hönor.

Det börjar bli bråttom för tupparna att hitta ett nytt hem.

– De kommer stanna i ungefär tio dagar, räknat från då de hittades. Om vi inte hittar någon som vill ha dem innan dess så kontaktas ett hönseri som får slakta dem.

Är man intresserad att ta över tupparna kan man höra av sig till hittegodsavdelningen. Linköpings djurskyddsförening tror att en eller två av tupparna tillhör rasen blomme, den tredje är osäker.

– De är tama, välskötta, väldigt fina och bråkar inte. Tupparna är gratis för den som vill ha dem, säger Mirnesa Ljugovic.