Utredning inledd mot direktören

Den tidigare direktören misstänks att ha begått brott under hela tiden han var anställd vid digitaliseringsavdelningen.

Den tidigare direktören misstänks att ha begått brott under hela tiden han var anställd vid digitaliseringsavdelningen.

Den tidigare direktören misstänks att ha begått brott under hela tiden han var anställd vid digitaliseringsavdelningen.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-18 06:00

Kommunens tidigare digitaliseringsdirektör är misstänkt för trolöshet mot huvudmän. Polisen har inlett en förundersökning efter det att Norrköpings kommun polisanmälde honom i torsdags i förra veckan.

– Vi samlar in information men utredningen kan komma att dröja eftersom vi har väldigt mycket att göra nu med att utreda en mängd misstänkta bedrägerier, säger Boel Andersson, förundersökningsledare vid polisens bedrägerienhet i Norrköping.

Enligt polisanmälan är Johan Högne misstänkt för att under hela den tid han var anställd som digitaliseringsdirektör ha missbrukat sina befogenheter. Det är en period på knappt ett och ett halvt år, från april 2018 till och med augusti 2019.

Han har enligt anmälan "överträtt sina befogenheter enligt kommunens delegationsordning, interna riktlinjer samt bestämmelser enligt Lagen om offentlig upphandling".

Vi har varit i telefonkontakt med Johan Högne som avstår från att ge en kommentar till misstankarna mot honom.

Straffskalan för trolöshet mot huvudman sträcker sig från böter till ett par års fängelse.

Inte bara den tidigare digitaliseringsdirektören är polisanmäld efter det att kommunen gjort en egen utredning. En chef vid digitaliseringsavdelningen har avskedats och polisanmälts misstänkt för mutbrott.

Samtidigt som internutredningen fortsätter även kommunrevisionens granskning. Den granskningen gäller kommunstyrelsens eventuella brister i internkontrollen av inköp och upphandlingar vid digitaliseringsavdelningen och är nu inne i sin slutfas. Utredningen utförs av två konsulter från revisionsfirman KPMG på uppdrag av kommunrevisionen.

– Det handlar om att säkerställa kommunstyrelsens styrning över digitaliseringsavdelningen och om det finns ytterligare saker som inte har framkommit, säger Tommy Svensson (M), ordförande för kommunrevisionen.

Kommunrevisionens utredning är nu klar och ute för faktakontroll hos de personer som intervjuats, berättar han. Kommunstyrelsen kommer erbjudas en föredragning av utredningsrapporten nästa tisdag, den 24 september. Dagen efter, den 25 september, blir rapporten offentlig. Vad den kan komma att innehålla kan Tommy Svensson ännu inte uttala sig om. 

– Det är klart att vi har våra aningar, men det är ingenting jag kan gå ut med i det här läget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!