– Vi har årligen en Kulturrunda där folk öppnar sina trädgårdar men i år har vi ett extra program på Porsgärdet för att lyfta Röda stan och dess unika historia, säger Martina Hagestig, en av arrangörerna.

På scen stod bland annat Magnus ”Mankan” Nilsson, skådespelare, författare och regissör från Norrköping, Lasse ”Johnny Cash” Lindfors och andra som berättade minnen från Röda Stan och Marielund. En del kom i tidstypiska kläder, det kokades Falu rödfärg och den som ville kunde ta en tur i området med häst och vagn.

En av de som verkligen är insatta i stadsdelens historia är Lasse Hammarbäck.

Artikelbild

I Stina Nilsson Bassells trädgård hänger konsten på lina. Temat för dagen var starka kvinnor, en hyllning till de som banade väg för kvinnlig rösträtt 1919.

– Röda stan kom till efter riktiga nödår, världskrig och spanska sjukan. Det var bostadsbrist och det kom en propå från staten om att det skulle byggas bostäder, berättar han.

Det var i slutet av 1916 och där Röda stan ligger idag var det landsbygd.

– Sen gick det väldigt fort, särskilt i jämförelse med dagens stadsplanering. Arkitekten Sven Erik Lundqvist fick i uppdrag att både rita stadsplan och husen. Ett år senare stod de färdiga.

Efter ungefär 50 år hade husen kunnat bli offer för den stora rivningsvågen. 19 av de 51 fastigheterna köptes upp av byggherrar.

Artikelbild

Göran Fält, regionchef på Falu rödfärg, kokade rödfärg enligt gammal tradition.

– De ville elda upp husen och bygga höghus med Marielund som förebild. Men då började en motrörelse här, och det var några kloka människor på kommunen som sa stopp.

Husen köptes upp av kommunen och 1975 bildades föreningen Röda stan som sen dess har jobbat för områdets bevarande. Men det var inte förrän 2004 som det kom till en bevarandeplan som reglerar vad som får och inte får göras med husen.

Artikelbild

Lasse Hammarbäck var drivande i att Röda stan skulle få en bevarandeplan och berättar gärna om stadsdelens historia.

– Utvändigt är det strikta regler, det ska vara rödfärgat, tegeltak, spröjsade fönster och inga tillbyggnader. Men alla var helt överens, säger Lasse.

Han tror inte Norrköpingsborna fullt ut förstått värdet av trädgårdsbebyggelsen mitt i stan.

Artikelbild

Selma lyssnar på när pappa Andåker musiserar på Porsgärdet. Kön till fiket ringlar lång.

– Det är ett under hur den blev till, att den överlevde rivningsvågen och att vi fick en bevarandeplan.

Under lördagen tog många chansen att titta in i trädgårdarna och få sig en dos kultur på köpet. I Stina Nilsson Bassells trädgård var starka kvinnor temat för dagen.

Artikelbild

Hästen Krans drog människor på en rundtur i Röda stan.

– För 100 år sen fanns det säkert någon kvinnosakskvinna här i Röda stan och det är tack vare dem vi står här, som konstnärer, musiker och yrkesarbetande.