De sexuella övergreppen pågick i drygt tre år. En manlig släkting utsatte då två unga flickor, båda under tio år, för flera brott. Enligt en dom från Norrköpings tingsrätt ska den 48-årige mannen gjort sig skyldig till ett fall av våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp i vart fall sex tillfällen samt sexuellt ofredande.

De sexuella övergreppen skedde i mannens bostad. I samband med att barnen kom på besök och spelade tv-spel så utfördes vissa sexuella gärningar som tingsrätten bedöms vinna stöd av utredningen. Mot bakgrund av sin låga ålder anses berättelsen från flickan, som blivit mest utsatt, vara självupplevd.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att gärningarna har ägt rum på en plats där barnen borde ha fått känna sig trygga och vara fredade mot sådana angrepp.

48-åringen har erkänt vissa delar av sexövergreppen. I förhör har han uppgett att han ångrar sig djupt och förstår nu hur fel det han gjort är.

Det har under utredningen framkommit att mannen har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. I psykologtester har han presterat på en nivå motsvarande ett barn i tioårsåldern.

Den psykiska störningen bedöms som en förmildrande omständighet och påföljden blir därmed fängelse i tre år.

Den dömde mannen ska även betala skadestånd, 230 000 kronor till det ena offret och 60 000 till det andra brottet.