- Jag har i och för sig varit frisör i 26 år och har mitt gesällbrev som jag är väldigt stolt över, men det är ju inget som sitter uppe här på salongen. Och jag tycker att det är viktigt för kunden, att se att jag faktiskt är utbildad med allt vad det innebär, säger Sara Petersson, som jobbar på Style Station i Norrköping. Hon tillägger:

– Det finns så många salonger, där frisörerna bara gått en snabbkurs. Och idag kan ju vem som helst kallas sig frisör. Då känns det extra bra att faktisk kunna visa upp det här.

I ena hörner, längst ner på spegeln vid hennes frisörstol sitter det lilla plastkortet. De liknar ett körkort och har precis som ett sådant, bokstäver som visar behörighet. På Sara Peterssons står A, B D, vilket innebär att hon har genomgått godkända prov, att hon har gesällbrev och att hon arbetar med seriöst företagande.

Artikelbild

| Som ett körkort för frisörer. Sara Petersson var snabb med att ansöka och nu sitter beviset på hennes yrkesskicklighet på spegeln vid frisörstolen

Det var den 15 mars i år som utbildade frisörer kunde börja ansöka om licens. Bakom certifieringen står Frisörföretagarna, Handelsanställdas förbund och Kemisk tekniska leverantörsförbundet.

Ted Gemzell är vd för Frisörföretagarna. Och han är oerhört glad över att det numera finns en certifiering.

– Ja för tyvärr är frisöryrket helt oreglerat idag och det saknas en kontrollinstans. Det finns dessutom risker med yrket, både för kunden, genom att en outbildad frisör kan skada håret och huden, och för frisören, genom att man inte vet hur man ska hantera kemikaliska produkter, säger han.

– I exempelvis England och USA måste man visa upp en licens för att få köpa kemiska produkter för att använda på kunder, så är det ju inte här, tillägger han.

Tror du att kunderna i det långa loppet kommer att bry sig om ifall frisörerna de går till har licens eller inte?

– Ja, vi ser en utveckling mot att exempelvis allt fler vill göra rätt för sig och inte köpa tjänster svart i samma utsträckning. Och certifieringen här visar ju att man följer skatteverkets regler. Jag tror faktiskt också att de flesta kunder får en aha-upplevelse och tänker "oj, har inte alla frisörer utbildning". Vi är nog lite godtrogna där.

Sara Petersson håller med:

– Det flesta tror nog ändå att frisörerna har utbildning. Så när det gäller information till kunderna tycker jag att licensen är bra. Men jag har ju inte blivit en bättre frisör för att jag har det lilla plastkortet, säger hon med ett skratt.