Dokumentären är gjord av Ida Lundqvist och producent är Rosa Fernandez. Dokumentären tar upp hur Kolmården börjar med att låta besökare hälsa på hos vargarna på 80-talet, och bakgrunden till projektet Närkontakt varg.

En central del i programmet är intervjuerna med djurskötarens syster och mamman. De berättar hur hennes intresse för djur växte, och att hon som liten ville bli elefantskötare. Mamman berättar om att intresset förmodligen grundades vid ett besök på Skansen när skötaren var tre år.

– En elefant började kissa, det var som ett vattenfall. Hon var helt fascinerad av detta och pratade flera månader om den här elefanten, säger mamman i programmet.

Artikelbild

| Blommor vid varghägnet i Kolmårdens djurpark dagen efter dödsolyckan 2012.

Systern berättar hur imponerade de var av hennes arbete.

– Mamma och jag nästan tappade hakan över hur imponerade vi är, för att vi inte förstått hur duktig hon faktiskt var på det hon gjorde. Det var min syster. Hon är så häftig, berättar lillasystern i programmet.

Dokumentären behandlar också den arbetsmiljö som rådde kring varghanteringen. Bland annat tas incidentrapporter upp. En skötare upplevde vargarna som hotfulla. Bland annat ställer sig alla vargar sig runt skötaren och ser till att hon inte får någon sida fri. Hon skriker, gör utfall och försöker skydda sig. Skötaren hade inte komradio eller telefon med sig, personalen lämnar sådant utanför eftersom vargarna norpar och tuggar sönder all utrusning.

Efter incidenten upplevde hon att hon inte blev tagen på allvar, berättar kriminalinspektören Anders Wallberg.

– Man fortsatte gå in ensam och man fortsatte gå in utan radioapparat, berättar han i programmet.

Dokumentären finns på SR Play och sänds i P3 på söndag 9 december 18:03.