Visningen möjliggörs genom att man kopplar upp sig live mot bland annat NASA, där forskarna kommer att live-kommentera vad som händer. För att göra det möjligt används en mjukvara som är utvecklad av Visualiseringscenter, i samarbete med NASA och Haydenplanetariet i New York.

– Under den unika händelsen i morgon har man valt att använda vår mjukvara OpenSpace för att visualisera vad som händer i rymden. Mjukvaran styrs på avstånd från New York och från John Hopkins University, där forskarna som utvecklat sonden kommer vara med via länk, säger Professor Anders Ynnerman, direktör för Visualiseringscenter.

Bilder från inflygningen kommer att visas live för publiken i domen. Men eftersom avstånden är minst sagt enorma, kommer det ta hela 18 månader för all data som sonden samlar in att nå Jorden. Bland annat de högupplösta bilderna från planeten.

Artikelbild

| Christer Fuglesang kommer att berätta om sina upplevelser av rymden under dagen.

– Men i sonden finns många instrument och vi har exakta positioner för var sonden befinner sig och hur instrumenten arbetar. Vi kommer i domen att kunna hänga med i precis vad som händer, tillsammans med flera olika delar av världen som sänder samtidigt som oss, säger Anders Ynnerman.

Christer Fuglesang närvarar

Förutom de två timmarna i domen när inflygningen äger rum, kryddas dagen med andra rymdrelaterade arrangemang. Bland annat kommer Christer Fuglesangs film om hans resa i rymden att visas, och Fuglesang själv kommer vara på plats för att innan filmen ge en introduktion om hans upplevelser av rymden.

Biljetterna släpptes i torsdags i förra veckan och tog slut på 24 timmar, men det finns några biljetter kvar i Norrköping. Är man på hugget i dag finns alltså chans att komma in.

Artikelbild

| Sonden New Horizons kommer att samla in data och fotografera dvärgplaneten Pluto. En historisk händelse.

När sonden har arbetat klart med att samla in bilder och data från planeten Pluto, kommer den inte att vända hem till Jorden. Den flyger vidare, rakt ut i universum för att fortsätta utforska.