En snabb skilsmässa eller en vräkning, orsakerna till att någon blir bostadslös är många. I de trettio paviljongerna på Fiskebyvägen får hemlösa familjer och ensamstående ett tillfälligt hem medan de letar efter ett permanent boende.

– Vi jobbar för att få ett flöde, vi vill inte att de ska fastna där, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun.

Han arbetar aktivt för att hitta nya hem, och då bostadskön är två till tre år för en hyresrätt så måste kommunen hitta andra vägar. Tanken är att familjerna ska kunna flytta in i ett permanent boende efter ett halvår eller ett år.

Artikelbild

| Här är paviljongerna som ska inhysa personer som står utan hem.

– Men som det ser ut nu med bostäder så kommer vi inte kunna hitta bostäder till alla inom två år, säger Kenneth Edström.

Paviljongerna har två rum, kök och badrum. Vardagsrummen är möblerade med en stor bäddsoffa och i sovrummen står en rymlig dubbelsäng. Köken har en riktig spis och ugn.

– Det jag hört från de som flyttat in är att de kan tänka sig att bo där permanent för att det är så fint, det är riktigt bra boenden, säger Kenneth Edström.

Kommunen har skrivit på hyresavtal för paviljongerna för tre år, med möjlighet att utöka med max två år. Omkring 200 barn i Norrköping är hemlösa och trycket på bostäder är hårt. Samtidigt har regeringen beslutat att Norrköping ska ta emot 266 personer som beviljats asyl, en siffra som kommunen vill förhandla ner till noll eftersom kommunen redan tagit emot ett stort antal personer och att många skaffat sig ett boende på egen hand i kommunen.

Artikelbild

| Två av lägenheterna är handikappanpassade.

– Det gör det svårt för oss att veta hur många bostäder vi behöver få fram. Regeringen gör det inte lätt för oss kan jag säga, säger Kenneth Edström.

Några fler paviljonger i kommunen är inte på gång i dagsläget, men det kan komma att bli fler för att klara av att ge alla tak över huvudet.

– Paviljonger är en lösning man jobbar på, vart de ska ligga och vad kostnaderna blir. Under 2016 har det gått att lösa. Det ser mycket svårare ut inför 2017, trycket på lediga lägenheter är väldigt väldigt högt, säger Maria Essy-Ehsing, flyktingsamordnare vid Norrköpings kommun.

Fiskebyvägen är för alla som är i behov av bostäder, men som inte har någon allvarlig psykisk sjukdom eller ett missbruk eftersom kommunen inte vill blanda dessa med barnfamiljer.