I helgen är det klimatriksdag i Norrköping. Under tre dagar ska mer än hundra föreningar och organisationer på olika sätt ta del i evenemanget där över 500 personer anmält sitt deltagande. Under fredagseftermiddagen smygstartade invigningen med en så kallat försommarhäng på Tyska Torget i Norrköping.

– Nu känner jag verkligen att det är igång och det är så roligt. Jag har varit med sedan januari och det har varit mycket jobb. Jag ser verkligen fram emot den stora invigningen på De Geerhallen då vi ska manifestera varför vi är här, säger samordnaren och volontären Julia Bardh, och fortsätter:

– Vi vill visa att vi inte är nöjda med hur miljö- och klimatfrågor behandlas politiskt idag. Vi vill se en förändring och då måste vi visa politikerna det.

Artikelbild

| Volontären Julia Bardh är glad över att Klimatriksdagen nu är igång.

Under eftermiddagen kunde besökarna på Tyska Torget bland annat lyssna på livemusik och tal, samt prova på att köra elcykel. På plats fanns också ett flertal organisationer som är engagerade i miljöfrågan.

– Vi är här för att helt enkelt få ut våra budskap och engagera så många som möjligt, säger Kimmy Jonsson, som är medlem i Green Peace.

Vad tycker du om det här initiativet?

– Jag tycker att det är helt underbart. Det märks mer och mer att allt fler förstår att klimatet är viktigt och det här kan vara ett resultat av det.

Artikelbild

Det var inte bara Norrköpingsbor som befann sig på Tyska Torget under eftermiddagen. Ingela Brymer hade åkt ända från Stockholm för att delta under klimatriksdagen.

– Jag är intresserad av klimatfrågan och det är ett viktigt initiativ som har tagits. Vi behöver ta tag i problemen och faktiskt agera. Jag ska försöka gå på så mycket som möjligt under hela helgen.