Redan som fyraåring blev Zanna Dunstrands vikt ett samtalsämne.

– Jag fick hela tiden höra att om jag hade ont så berodde det på att jag vägde för mycket. Vad det än handlade om, förkylning eller armbrott, så var sjukvårdens förklaring att det hörde ihop med min övervikt.

När hon var 19 år bestämde hon sig för att göra en fetmaoperation i form av gastric bypass.

Artikelbild

| Trots att Zanna Dunstrand gick ner i vikt efter sin gastric bypass-operation så ångrar hon sig idag.

– Jag hade fått problem med att fettceller börjat växa på mina äggstockar, därmed fanns det en risk för att jag inte skulle kunna föda barn.

Operationen genomfördes i mars 2015 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Medicinskt sett gick inget fel i samband med gastric bypass-operationen. Vårdgivaren har friats vid de två anmälningar som gjordes till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) i samband med händelsen.

Men redan dagen efter operationen drabbades Zanna av en komplikation, ett så kallat porthålsbråck, där en del av hennes tarm letat sig ut och fastnat i operationsärret.

Under det första året fick hon flera gånger föras akut till sjukhuset och mellan åren 2015–2017 tvingades Zanna göra inte mindre än åtta operationer kopplade till hennes problem efter gastric bypass-operationen.

Artikelbild

| Zanna tycker sjukvården borde bli bättre på att informera om de negativa följder som en opertion kan ge.

Att hon fyra år efter operationen fortfarande är sjukskriven beror enligt Zanna på den första operationen.

– Jag har fått som diagnos i mina journaler och på mina läkarintyg att jag fått kroniska buksmärtor. Jag går även vid smärtläkare och äter starka mediciner för att ens kunna få i mig mat. Detta beror inte på något annat, utan är direkt orsakat av gastric bypass-operationen.

Artikelbild

| I en gastric bypass-operation så kopplas en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen ur.

Trots att Zanna blev av med sin övervikt, upplever hon att hennes liv har blivit sämre.

– Hade jag vetat att det skulle bli så här hade jag aldrig opererat mig. Definitivt inte när jag var så ung. Jag ångrar att jag gick med på det, säger hon.

Zanna tycker att sjukvården ger en ensidig bild av fetmaoperationer.

– Jag vill berätta om att det även finns en baksida. Folk måste vara beredda på att det kanske inte blir bättre. Inför operationen handlar det nästan bara om hur lätt det är och hur fantastiskt allt blir efter operationen.

Men operationen var ju frivillig, du valde själv att göra den?

– Jo, det gjorde jag. Men jag ångrar verkligen att jag inte satte mig in mer i vad operationen innebar. Att jag inte googlade och läste på. Fast samtidigt fick jag hela tiden höra att det var övervikten som var problemet. Och jag var ju bara 19 år, jag ville verkligen gå ner i vikt.

Efter att ha bott många år i Norrköping har Zanna Dunstrand nu flyttat hem till familjen på Gotland igen. Studierna till sjuksköterska har hon fått lägga ner.

– Jag flyttar mestadels på grund av att min kropp inte orkar ha hand om ett hushåll. Jag har sån värk i kroppen och är så otroligt trött av vitaminbristerna och värken att jag till exempel inte orkar äta maten och diska efter att jag lagat den.

– Det finns så många saker som jag inte hunnit göra; skaffa familj, pluggat klart och börjat jobba. Det känns som om mitt liv slutade när jag var 19 år.