Bara Norrköpingsbor får hjälp efter beslutet

Personer som är på besök i Norrköpings kommun kan framöver inte räkna med att få tillfällig hjälp från hemtjänsten eller annan vård- och omsorg.

Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Calle Sättengren

Norrköpings kommun2020-04-06 16:15

Flera personer från andra kommuner har önskat att få tillfällig hemtjänst i påsk när de tänkt åka till Norrköping för att till exempel hälsa på anhöriga.

Det har fått vård- och omsorgsnämndens ordförande Olle Vikmång (S) att fatta beslut om att inga andra än de som är skrivna i Norrköpings kommun har rätt till hemtjänst och annan vård- och omsorg.

– Det är utgångspunkten, sedan är det klart om någon råkar vistas här och det händer något allvarligt ska de få hjälp, säger han.

Det finns en överenskommelse mellan landets kommuner om att enskilda kan få tillfälliga vård- och omsorgsinsatser i en annan kommun. Men nu är situationen annorlunda.

– Vi ser inte det som realistiskt nu, dels utifrån myndigheternas rekommendation om att man ska hålla sig hemma, dels att vi har en så stor påfrestning i vår egen verksamhet att vi kan inte garantera insatser för andra som kommer hitresande i det här läget.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har tydligt rekommenderat svenskarna att inte göra annat än absolut nödvändiga resor under påsken. Skälen är dels att minska smittspridning, dels att inte belasta sjukvården i andra regioner ytterligare.

Har de som vill ha tillfällig hjälp i Norrköping inte lyssnat tillräckligt på myndigheterna?

– Alla ska undvika resor i påsk.Om man från början har ett vård- och omsorgsbehov och ändå tänkt sig att man ska ut och resa i påsk då har man inte riktigt lyssnat på regeringen och Folkhälsomyndigheten, säger Olle Vikmång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!