Boende kommer strida för att få rätt

Bidragen till vägföreningarna blir sannolikt kvar, i alla fall i viss mån, meddelar Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, säger att bidragen till vägföreningarna troligtvis blir kvar i någon mån.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, säger att bidragen till vägföreningarna troligtvis blir kvar i någon mån.

Foto: Magnus Andersson/Arkiv

Norrköpings kommun2019-12-25 08:00

I oktober presenterades tre tjänstemannaförslag angående vägföreningarnas framtid. Att kommunen inte tar på sig huvudmannaskapet, att vägföreningarna blir ansvariga för belysningen och att bidrag till vägföreningarna slopas helt. Responsen var omedelbar och förslagen fortsätter att röra upp känslor.

Den 18 december hölls ett välbesökt möte i Åbylundskyrkan, dit Karin Jonsson var inbjuden. Kyrkan var fylld och debatten stundtals hård.

– Vi tog ett enhälligt beslut om att gå emot de här förslagen alternativt överklaga i fall något av dem går igenom, säger Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla Vägförening.

Just nu är förslagen under omarbetning och beslut i frågan tros kunna tas i februari. Karin Jonsson säger att frågan är komplex.

– Det är ett lapptäcke av lagstiftningar och politiska beslut som går 50 år tillbaka i tiden, säger hon.

Sture Valund menar att rättviseaspekten är den springande punkten, att det inte är okej att boende i ytterområdena "betalar för vägunderhållet två gånger om", både via kommunalskatten och väghållningsavgiften.

Har du förståelse för att kommunen ser ett tillfälle att spara pengar?

– Jag förstår att kommunen måste spara, men det är fel att flytta över kostnaderna på oss. Kommunens ekonomi kommer att återhämta sig, men en överflyttning av uppdragen blir permanent.

Karin Jonsson förstår irritationen.

– Men tyvärr kan vi inte uppnå absolut rättvisa. Nu drar vi ändå ned på underhåll centralt för att få pengar till bidragen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!