– Dagliga ronderingar och felanmälningarna har effekt men klotterproblematiken går i vågor. Pengarna vi lägger på saneringen runt Filmstaden, Spiralen, Linden och S:t Olai Kyrkogata – omkring 300 000 kronor per år – kunde i stället läggas på roliga event i city, säger Jimmy Ekström, affärsområdeschef Handel på Lundbergs Fastigheter.
Hur får vi stopp på det?
– 24 timmars-regeln förstör säkert lite av det skojiga med att klottra. I övrigt tror jag på mer polisiär närvaro. Desto svårare är det att få förövarna att sluta grabba efter spritpennan och sprejburken. Det är inte kul att se elskåpen, papperskorgarna och sittgrupperna i mellanrummen mellan våra fastigheter i stadskärnan, berättar han.
Ledsnar ni aldrig på att jaga klotter?
– Självklart. Pengarna skulle vara roligare att ha till annat. Vi hoppas att trägen vinner. Så länge vi upptäcker klotter tar vi bort det. Det är tråkigt, men så är det, utvecklar Jimmy Ekström.
Erik Terneborn, polisens presstalesperson, förklarar att klotter rubriceras som skadegörelse och är svårutrett.
– Oftast krävs det att gärningspersonerna tas på bar gärning, att det finns bra vittnesuppgifter och att händelsen har fångats på film. I Linköping jagade man nyligen ifatt en klottrare som målade på en tågvagn, berättar han.
Bra belysning är generellt sett effektivt mot klottrare. Likaså en dos civilkurage hos allmänheten.
– Ring gärna polisen under pågående brott. Den här typen av händelser går fort, säger Erik Terneborn.