Gamla däck, trasiga maskiner, skrotbilar och annat bråte syns på tomten vid en sökning på fastigheten på Googles kartfunktion.
Sedan 2013 har den ovårdade tomten varit ett ärende för myndigheter. Och nu fortsätter det. Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping fattade på onsdagen beslut att återigen driva frågan om den aktuella tomten vidare till mark- och miljödomstolen.
– Nu ansöker vi om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen. Där avgörs om vite ska dömas ut enligt förslaget från nämnden, säger Nirmala Kahrimanovic, bygglovsstrateg på Norrköpings kommun.
Enligt plan- och bygglagen måste tomter och fastigheter hållas i vårdat skick och skötas, bland annat för att minska risken för olycksfall, för att inte orsaka problem i trafiken eller vara en olägenhet för omgivningen.
– Att det är ovårdat är naturligtvis en bedömningsfråga, men man har bedömt att det är mer än vanligt för en fastighet på landet. Det är bussar, maskiner och däck på tomten, trots att det inte finns någon verkstad. Allt är väldigt nära vägen och synligt för förbipasserande, säger Nirmala Kahrimanovic.
Redan i slutet av 2013 fick fastighetsägaren Ola Johansson ett föreläggande om att städa upp på tomten. Han blev då dömd att betala 50 000 kronor i vite.
– Han betalade vitet, men han har inte gjort någonting. Någon bil är flyttad, men det mesta är precis likadant. Därför har nämnden nu föreslagit ett högre vitesbelopp. Vår förhoppning är att det ska få något att hända, säger Nirmala Kahrimanovic.
Enligt förslaget från kommunen ska nu fastighetsägaren Ola Johanssons vite uppgå till så mycket som 300 000 kronor. Han äger även macken i Östra Husby och även för den har kommunen tidigare ansökt om att mark- och miljödomstolen ska döma mannen till 300 000 kronor i vite.
– Det är märkligt att kommunen tar ett nytt beslut utan att invänta mark- och miljödomstolens dom, säger Ola Johansson.
Han hävdar att fastigheten är en jordbruksfastighet och att han har tillstånd för näringsverksamhet så som bland annat en däckverkstad.
– I föreläggandet står att fastigheten är en bostadsfastighet. Men det är inte en bostadsfastighet i första hand, utan en verksamhet som är godkänd och jag har bygglov för. Kommunens miljökontor har också besiktat min bilverkstad. Alltså har kommunen ett felaktigt ingångsläge. Hur ska jag kunna försvara mig då? säger Ola Johansson.