Åttondeklassarna Elin Azelius och Nellie Stegander är överens. Salladsborden är vackra, smakfulla och ökar aptiten. Salladerna passar också utmärkt till lunchfavoriterna stekt fisk, pannbiff, köttbullar och pannkakor.
– Det är jättefint. Särskilt om man kommer först till lunchen och ingen annan har hunnit före, säger Elin.
– Och så mycket sallad det är. Det finns av allt, extraplus för handspriten i matsalen. Det är fräscht, kontrar Nellie.
Rektor Anders Eriksson tittar förbi. Han förklarar att 97 procent av skolans elever gillar skolmaten rakt av.
– Skolmaten är suverän, vi äter också med ögonen. Här är vi nöjda med köket, poängterar han.
Bland grytor och karotter är det fullt fart sedan tidig morgon. I dag är Gesada Runborn salladsansvarig. Under tiden som Anki Hultman lägger upp det kallskurna förbereder Nathalie Melin jultallriken. Marie Andersson sköter specialkosten.
– Bassallad är viktig även om det inte alltid, av kostnadsskäl, är isbergssallad och tomat. Därutöver har vi pizzasallad och mindre sallader med morötter, bönor, paprika och zucchini eller det som finns, berättar Anki Hultman, ekonomibiträde.
De ätbara prydnaderna av tomat, zucchini eller apelsin skapas med kniv eller osthyvel och placeras i snygga och effektfulla grupperingar på salladsfaten. Anki Hultman gläds åt stödet från lärare och elever som alla gillar "matkonsten".
– Serverar vi till exempel stekt fisk med kall sås gör vi ett "bleck" med till exempel rårivna morötter. Är det korv Stroganoff och ris ställer vi fram gröna ärter. Svinnet går i vågor. Vi försöker se till att ingen tar mer än vad som äts upp.
Garnering har alltid intresserat henne oavsett om det gäller en enkel smörgås, en smarrig tårta eller sallad till lunchen.
– Jag gillar att testa sallader och röror med nya smakkombinationer. Bara fantasin sätter gränser. Svartkål, körsbergstomater, salt och olja är en personlig favorit. Apelsin och rödlök är också gott eller en elegant variant med honungsmelon, rödlök och flingsalt. En pesto av rostade och mixade solrosfrön och pumpakärnor med olivolja och flingsalt är omtyckt av barn och personal. Smaken påminner om jordnötssmör, utvecklar Anki Hultman.
Enligt kokerskan Marie Andersson är det vanligt att elever frestas att smaka när salladen serveras som den gör.
– Det är jättelyxigt. Skulle inte Anki vara här vet jag inte om vi skulle hinna. Mervärdet är i alla fall odiskutabelt.