Den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i torsdags placerades i familjehem strax efter födseln. När flickan var två månader gammal beslutade Förvaltningsrätten att hon skulle omhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU. Man ansåg att det fanns påtaglig risk för att flickans hälsa och utveckling skulle skadas.
Föräldrarna begärde att vården skulle upphöra. I sitt överklagande till Kammarätten senare skrev kvinnan bland annat att när dottern omhändertogs befann sig hon och mannen i en svacka.
Mannen skrev att han nu hade en ordnad och stabil livssituation. När dottern omhändertogs rasade allt, förklarade han. Han började att missbruka och begick en del brott. Tre månader efter att flickan föddes dömdes han för bland annat grovt vapenbrott efter att ha haft en skarpladdad revolver. Påföljden blev fängelse i två år.
Socialnämnden i Norrköping ansåg att flickan var en naturlig del i familjehemmet där hon bott under hela sitt liv och att hon därför hade sin trygghet där.
Kammarrätten gick dock på föräldrarnas linje. I en dom från 2018 skriver rätten att parets levnadsförhållanden förbättras och de ansågs så stabila att de skulle kunna ta hand om dottern på egen hand.
Sedan sommaren 2019 bodde dottern hos sin mamma. På torsdagen hittades hon död i lägenheten och på söndagen häktades mannen och kvinnan anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till annans död.