Det säger Anders Carlsson, kyrkogårdschef vid Svenska kyrkan i Norrköping, om läget vi kan hamna i framöver, till följd av coronaviruset. Därför har han tagit initiativ till att tidigare än planerat göra i ordning det provisoriska kylrum som ska användas medan krematoriet renoveras och byggs till i höst.
Byggnaden ligger vid Norra kyrkogården, bara ett stenkast från krematoriet, och är ett tidigare ställverk från 1900-talets början.
– Det är en mycket vacker byggnad, värdig för att härbärgera kistor och avlidna innan gravsättning eller kremering.
I renoveringen kommer det gamla ställverket bland annat att få ny belysning, målas och taket ska sänkas och isoleras innan kylaggregaten ska sättas in.
Förhoppningen är att det ska kunna vara färdigt att användas som kylrum redan i mitten av maj. Arbetet med planering är i full gång. En arkitekt har nyligen tagit fram handlingar för att göra om huset.
– Vi letar nu efter företag som kan komma igång ganska omgående. Vi har skyndat på det på grund av läget, annars skulle det inte ske förrän i höst, säger Anders Carlsson.
– Vi gör det för att ta samhällsansvar, inte bara för vår verksamhet, utan också för att avlasta Region Östergötland, fortsätter han.
I dagsläget har Svenska kyrkan cirka 120 kylrumsplatser, varav ungefär 100 i krematoriet, och ytterligare 20 i kapell.
Men Anders Carlsson berättar att så sent som i julas, när det var en lång jul och nyårshelg, blev bårhusen fulla i både Norrköping och Linköping. Och även på krematoriet blev det ont om plats.
– I ett sådant här läge är det risk att det blir ganska fullt. Därför är det bra att dra igång arbetet med att renovera byggnaden omgående, så fort vi bara kan.
– Vi vet ju inte riktigt hur situationen kommer att utvecklas. Men som ansvarig för begravningsverksamheten är jag trygg med att vi kan hantera den. Vi har gjort ett antal åtgärder för att säkerställa att verksamheten kan bedrivas även i ett krisläge.
På kyrkogårdsförvaltningen jobbar ungefär 100 personer och begravningsverksamheten priorieras nu.
– Det känns bra, alla engagerar sig med äkta vilja för att göra gott i den här krisen, säger Anders Carlsson.
– Vi är flera som kan varandras uppgifter. Vi kan hantera de avlidna och kremera även med personalbortfall, och för exempelvis gravgrävningar har vi bokat firmor om det skulle behövas i ett krisläge med personalbrist.