Han vill se en vision för Norrköping

Norrköpings stora tapp på Svenskt näringslivs ranking ska analyseras ordentligt av näringslivskontoret.

Norrköping kommuns näringslivsdirektör Pontus Lindblom säger att restultatet i näringslivsrankingen ska analyseras noga.

Norrköping kommuns näringslivsdirektör Pontus Lindblom säger att restultatet i näringslivsrankingen ska analyseras noga.

Foto: Karoline Montero Araya

Norrköpings kommun2019-09-24 14:00

Norrköping, på plats 253 av landets 290 kommuner, har bara Gävle efter sig som större kommun. Generellt sett kan man se att större kommuner gått sämre i rankingen medan många små kommuner klättrat kraftigt.

– Vi håller på för fullt att analysera resultatet och jag har ingen exakt facit än vad det beror på att vi har så dåligt resultat, men det här taggar oss, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Han säger att resultatet på ett sätt borde ha varit det motsatta med tanke på att det just nu går väldigt bra för Norrköping.

– Näringslivet går extremt bra just nu och det finns ett stort intresse för att etablera sig här. Vi behöver en attitydförändring och en framtidsvision med handlingsplaner för vad vi vill med Norrköping, för att kunna bygga upp självförtroendet. Det ska komma från politikerna.

I enkäten får kommunen mycket kritik för hur man sköter service och bemötande till företagarna. På just den punkten är man på plats 273 i rankingen.

– Marknaden rör sig så otroligt fort och vi hinner inte med i service och bemötande. Det kan handla om att det blir kö, att antalet frågor ökar, men också att kommunen ska svara på frågor på rätt sätt. Vi behöver fokusera på omvärldsbevakning, så att vi hänger med i vilka förväntningar som ställs på oss.

Kommunen har kontinuerliga dialogmöten med företagare i kommunen men man når inte alla. Det är också något som behöver förbättras, menar Pontus Lindblom.

– Vi måste nå fler företagare. Där måste vi lyfta oss rejält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!