Här slog bävern till mot äppleträdet

Stadsbävrarna fortsätter att lämna sina spår i centrala Norrköping.

Här ser vi tydliga spår på hur en bäver gått till attack mot ett äppleträd vid Strömmen.

Här ser vi tydliga spår på hur en bäver gått till attack mot ett äppleträd vid Strömmen.

Foto: Håkan Sköldin

Norrköpings kommun2019-10-14 16:30

Att se bävrar inne i centrala Norrköping blir allt vanligare. 2018 genomförde Tekniska kontoret en utredning kring bävrar i kommunens öringbäckar och kom fram till att det då fanns cirka 12–16 individer.

–Vi känner till att det bor bävrar dels i Ljura bäck och i Strömmen i höjd med Åbackarna. Jag tycker det är jättehärligt att vi kan ha vilda djur inne i staden, säger Simon Karlsson, limnolog (läran om inlandsvatten) vid Norrköpings kommun.

De senaste åren har även observationer av stadsbävrar och dess framfart ökat och i helgen var det dags igen. 

Ett paradisäppleträd vid Strömmen, intill Arbis, har blivit fällt. Och det är inte så svårt att se vem som är den skyldige... Som ni ser på Håkan Sköldins bilder ser man tydliga spår efter bäverns gnagande. Bävrarna går till attack mot träd för att deras tänder inte ska bli så långa. 

– Bävern är lite kräsen, så exotiska fruktträd är smaskens, säger Simon Karlsson.

Bävern är aktiv på natten, troligtvis för att undkomma människans jakt. Men trots instinkten att undvika människor verkar bävrarna trivas rätt så bra i stadsmiljö.

– Det finns en hypotes kring det. 2014 blev ju en bäver instängd i Norrköping och då blev den matad av medborgare. Sedan dess verkar den lita mer på människor. Men det var ju bara en individ, säger Simon Karlsson.

Bävern är Sveriges största gnagare och en vuxen individ väger oftast 20 kilo. Kroppen kan bli uppemot en meter lång och svansen, som används för att varna med, kan bli 3–4 decimeter.

Så ser det ut när en bäver har fällt ett äppelträd.
Så ser det ut när en bäver har fällt ett äppelträd.
Karta: Motala ström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!