I det Gamla tullhuset pågår saneringsarbetet för fullt. Som vi tidigare berättat är målet är att återställa huset, som genom åren genomgått flera renoveringar, och samtidigt anpassa det till krog- och restaurangverksamhet.
Vem som ska driva den nya krogen har länge hållits hemligt, men diskussionen mellan krögaren och fastighetsägaren har pågått i flera år.
– Vi tittade brett från början, men sedan fastnade vi för det ni gör – det tycker vi är bra, säger Peter Bodefalk, vd för Spinnhuset fastighets AB som äger fastigheten, och vänder sig mot krögaren.
– Vi tycker att det är magiskt att få vara med och förädla det här, att få vara med och sätta ett avtryck i Norrköpings historia, säger krögaren Mikael Solmanson, som idag är med och driver Stadsvakten, Butlers och First hotel.
Utöver den omfattande renovering huset står inför ska en paviljong byggas till vid Tullhusets västra gavel.
– Paviljongen kommer fungera som en bardel, berättar Mikael Solmanson och fortsätter:
– Här nere på bottenvåningen kommer det att vara restaurang och en trappa upp blir det festvåning. Och så har vi ju en uteservering.
När du säger festvåning, hur menar du då?
– Den kommer att användas till eventsalar för företag och privatpersoner samt fungera som en yta där man kan avsluta sin middag, säger Mikael Solmanson.
Vad tror du om läget?
– Vattnet är ju väldigt trevligt och det är något vi överlag har varit dåliga på att utnyttja här i stan. Jag tror att det blir jättebra.
Ståendes i huset idag, mitt bland byggdamm, nedslitna väggar och uppgrävda golv, är det svårt att föreställa sig att de kommer hålla tidsplanen.
– Inom ett år är vi igång, säger Peter Bodefalk, men påpekar att det kan komma att skjutas upp i och med eventuella överraskningar i samband med rivningsarbeten.
Satsningen är stor från båda parter och man planerar för ett mångårigt samarbete. Ytorna är stora och verksamheten i byggnaden ska ändras helt.
– Det är en av de största satsningar som gjorts i Östergötland på en krog, säger Mikael Solmanson.
Innebär det här några risker för er?
– Det är alltid en risk att satsa, men det är samtidigt en möjlighet, säger Peter Bodefalk.
Krögaren räknar med att kunna anställa omkring 30 personer för att få verksamheten att gå runt, men man vill inte avslöja något om menyn.
– Vi har ett koncept klart, men vi vill inte avslöja vad det är än, säger Mikael Solmanson.