Kommunala bolaget kan tvingas betala böter

Louis de Geer har brutit mot upphandlingsreglerna vid inköp av mat och alkohol för över 3,5 miljoner, enligt Konkurrensverket. Nu riskerar det kommunala bolaget dryga böter.

Konkurrensverket anser att Louis de Geer inte upphandlat på ett korrekt sätt.

Konkurrensverket anser att Louis de Geer inte upphandlat på ett korrekt sätt.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-29 13:00

Det var under hösten 2018 som uppgifter i media ledde till att en granskning av Louis de Geers affärer inleddes.

– Det har väldigt många vändor med frågor och underlag som har kommit in, säger Natacha Otte Widgren, processråd på Konkurrensverket.

Utredningen visade att det kommunala bolaget köpt alkoholdrycker och livsmedel till ett värde av sammanlagt 3 671 723 kronor förra året – utan att upphandla.

Direktupphandlingsgränsen för varor och tjänster låg på 586 907 kronor under 2018.

–Är du över direktupphandlingsgränsen, och inget undantag i LOU (Lagen om offentlig upphandling) är tillämpligt, måste du annonsera, konstaterar Natacha Otte Widgren.

Överträdelserna betecknas som allvarliga.

– Rent juridiskt är det här ett relativt okomplicerat ärende. Det är en otillåten direktupphandling. Och det talar i sig för ett högt sanktionsvärde, säger Natacha Otte Widgren.

Bötesbeloppet som Louis de Geer riskerar att få betala uppgår till 260 000 kronor. Förvaltningsrätten i Linköping ska nu avgöra fallet.

– Min spontana kommentar är att om vi har gjort fel får vi göra om och göra rätt, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande.

Konkurrensverkets besked kommer efter att felaktiga upphandlingar på kommunens digitaliseringsavdelning för mångmiljonbelopp uppdagats och polisanmälts.

– Jag förstår jämförelsen, det är klart att den görs. Det tycker jag inte är konstigt, säger Lars Stjernkvist.

– Men i Louis de Geers fall finns det ingen misstanke om att någon medvetet har försökt bryta mot reglerna. Det är viktigt att påpeka.

Han tillägger att resultatet av Konkurrensverkets utredning inte var oväntat.

– Vi har redan vidtagit åtgärder. Det fanns en mental förberedelse för att det skulle kunna bli kritik. Förhoppningsvis ska vi ha väldigt klara marginaler i fortsättningen när det gäller sådant här.

Liselotte Andersson, vd för Louis de Geer, säger att man infört nya arbetssätt för hur upphandlingarna hanteras.

– Sedan vi blev uppmärksamma på att vi brustit i detta har vi genomlyst allt som kan behöva upphandlas och vidtagit åtgärder. Vårt nya grossistavtal träder i kraft nästa vecka. Och vi är i slutfasen med arbetet av underlag för inköp av öl och vatten.

Mer än så vill hon inte kommentera i nuläget.

– Nu inväntar vi den rättsliga processen, säger Liselotte Andersson.

Konkurrensverket anser att Louis de Geer inte upphandlat på ett korrekt sätt.
Konkurrensverket anser att Louis de Geer inte upphandlat på ett korrekt sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!