Kvartetten styr i minoritet i flera nämnder

Kommer inte politikerna i vård- och omsorgsnämnden överens är en sista lösning att skicka tillbaka frågan till fullmäktige för beslut.

Olle Vikmång (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och kommunfullmäktige.

Olle Vikmång (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och kommunfullmäktige.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-22 20:00

Den styrande Kvartettens förslag till besparingar inom demensvården kunde röstas ned vid sammanträdet i mitten på november eftersom oppositionen har fler platser i vård- och omsorgsnämnden än vad den styrande Kvartetten (S+C+KD+L) har. 

Det är inte bara i den nämnden som oppositionen har majoritet och möjlighet att fälla den styrande Kvartettens förslag. Läget är detsamma i socialnämnden, samhällsplaneringsnämnden, utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

Ramarna för kommunens budget klubbades i kommunfullmäktige i oktober. Kvartettens budgetförslag fick då helhjärtat stöd av Miljöpartiet, som med sina tre platser i fullmäktige kunde agera vågmästare mellan blocken – Kvartetten på ena sidan och övriga oppositionen med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet på den andra. Men även om SD i stort stöttat M:s förslag i nämnden för de tre partierna inte någon gemensam politik. 

Skulle politikerna i vård- och omsorgsnämnden inte lyckas komma överens om den egna budgeten vid decembersammanträdet är en lösning och sista utväg att lyfta tillbaka frågan till kommunfullmäktige. 

– Jag hoppas och tror på riktigt att vi inte kommer att hamna i ett sådant läge, för då har frågan blivit betydligt större än en besparing på 42 miljoner, säger Olle Vikmång (S), som är ordförande både i kommunfullmäktige och i vård- och omsorgsnämnden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!