Länsstyrelsen stoppar bygget nära ån

Kommunen tyckte att strandskyddet kunde kringgås för att bygga en ny gruppbostad. Men Länsstyrelsen håller inte med.

Strandskydd råder 100 meter från Svintunaåns strandlinje i området mellan Strömsfors och Krokek.

Strandskydd råder 100 meter från Svintunaåns strandlinje i området mellan Strömsfors och Krokek.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköpings kommun2019-11-26 09:50

Det började med en minigolfbana på 1950-talet. Sedan dess har det byggts flera bostadshus i området mellan Strömsfors och Krokek. Där ville kommunen ge tillstånd för att bygga en gruppbostad för personer med funktionsnedsättningar – boenden det råder brist på. Men sedan minigolfsbanans tid har bestämmelserna för strandskyddet förändrats. Nu gäller det 100 meter från Svintunaåns strandlinje och den 530 kvadratmeter stora byggnaden skulle ligga cirka 65 meter ifrån. För att få bygga behövdes ett undantag från strandskyddet.

Strandskydd finns både för att skydda växt- och djurliv och för att allmänhet ska kunna vistas i området. För att få bygga där måste det finnas särskilda skäl. Det är här kommunens och länsstyrelsens bedömningar skiljer sig åt. Byggnads- och miljöskyddsnämnden beslutade i juni förra året att ge dispens från strandskyddet eftersom de ansåg att området redan används och att strandskyddet därför är uppluckrat. Dessutom ansåg nämnden att ett nytt vårdboende är viktigt och att allmänheten fortsatt skulle kunna passera längs ån.

Men länsstyrelsen håller inte med. Efter ett besök i september konstaterade myndigheten att de byggnader som finns i området inte längre används som bostäder och är i dåligt skick. De tycker därför inte att det går att hävda att marken används. Kommunens beslut om dispens från strandskyddet upphävs och boendet kan därmed inte byggas på platsen. Beslutet kommer inte överklagas, uppger nämndens ordförande Maria Sayeler (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!