På måndagen var det dags för kommunfullmäktige att fatta beslut om ramarna för nästa års mångmiljardbudget.
Även om Kvartetten (S+KD+L+C) regerar i minoritet i både fullmäktige och flera nämnder var de säkra på att få igenom sin budget redan när debatten inleddes. Förklaringen heter Miljöpartiet. För ett par veckor sedan förklarade de sig beredda att ställa sig bakom Kvartettens förslag mot att de fick stöd för sitt krav på att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att ta fram en färdplan för ett fossilfritt norrköping 2030.
– Det märks att vi har ett minoritetsstyre, när ni mitt under debatten får gå ut och komma överens med miljöpartiet sa Ingrid Cassel (M).
Inte på decennier har Norrköpings politiker varit tvungna att besluta om så kraftiga besparingar istället för satsningar.
– Det märkliga är också att då var det lågkonjunktur, nu är det högkonjunktur, sa Karin Jonsson (C) kommunalråd som satt i fullmäktige även på 90-talet.
– Människor kommer med all rätt att ställa frågor om att vi drar ned på verksamheter, de kommer inte att stå utanför rådhuset för att protestera mot att vi inte avsätter mer till investeringar, sa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Vänsterpartiets Nicklas Lundström sa att det är äldreomsorgen som kommer att få ta en stor del av besparingarna.
– Fram till 2023 handlar det om minst 300 miljoner kronor. Den som vet hur personal sliter kan inte rösta på kvartettens förslag, sa han.
Vänsterpartiet vill istället sänka lönerna för tio politiker och sluta ge kommunala bidrag till charterbolag vid Norrköping airport.
Kvartettens budget utmärks av generella besparingar på mellan 2,5 och 3,5 procent. Under förra mandatperioden hade nämnderna beting att minska sina kostnader med en procent.
– Vilka nämnder har klarat det, undrade oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
Hon fortsatte:
– Hur ska ni då få nämnderna att spara 2,5 procent så att ett överskott kan användas till att avsätta pengar till Ostlänken?
Kvartetten vill överge det tidigare beslutade överskottsmålet på två procent på grund av det svåra ekonomiska läget. Moderaterna håller fast vid den tidigare målsättningen att avsätta 100 miljoner kronor.
– Vi vill dra ned överskottsmålet för att begränsa neddragningarna. När de ger effekt bygger vi stegvis upp överskottet igen, så är vår modell, sa Lars Stjernkvist (S).