Nu rivs byggnaderna – för nya planerna

1958 stod de tre oljecisternerna på Sylten redo att förvara nödvändig olja. Nu rivs de.

1958 stod oljecisternerna på Surgatan redo för användning. Nu rivs de.

1958 stod oljecisternerna på Surgatan redo för användning. Nu rivs de.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2020-01-15 06:00

Den som åker längs med Surgatan vid Sylten kan inte undgå att se att något är på gång. De tre stora oljecisternerna är på väg bort. En ligger redan jämnad med marken, en har ett stort hål medan den tredje, som fortfarande innehåller lite olja, står orörd.

– Det känns som om det är en era som går i graven, säger Martin Callmeryd, regional kommunikationschef på Eon.

Tillsammans med projektledaren Jonas Viklund och anläggningsansvarige Benny Broman går Callmeryd igenom vad som är på gång i området.

– Det här är kommunens mark som vi har hyrt sedan många år tillbaka. Men i mars 2021 går arrendet ut och vi vill lämna tillbaka marken i bra skick, säger Callmeryd.

De tre cisternerna stod klara för förvaring av olja 1958. Var och en rymmer 18 000 kubik olja.

– Cisternerna och dess olja behövdes tidigare när fossila bränslen användes i större omfattning. Men det var då, nu är det andra tider. Oljan har ersätts av andra energikällor och det tycker jag känns positivt. Vi på Eon ska 2025 enbart erbjuda hundra procent återvunnen eller förnybar energi. Där är vi ju snart, säger Martin Callmeryd.

Att riva oljecisterner är dock inget man gör på en höft. Det är ett omfattande miljöarbete som följer.

– Saneringen tar lång tid. Första steget, att sanera oljeledningarna, är avklarat. Nästa steg är själva cisternerna, säger Jonas Viklund.

Hur går själva rivningen till?

– Det börjar med att vi klipper upp ett stort hål, därefter rivs cisternen. All plåt går till återvinning, säger Viklund.

Nästa vår ska alltså marken vara klar för ny verksamhet, men vad det blir är det ingen som vet än.

– Det ligger öppet. Vad vi än gör måste vi dock vara försiktiga. Vi får inte slarva bort den verksamhet som finns i området, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och syftar främst på Freudenberg som ligger intill.

Stjernkvist tror mycket på området.

– När jag började som politiker i Norrköping för runt 30 år sedan trodde jag aldrig att jag skulle kunna vara med om att utveckla hamnområdet, nu är vi där. Planeringen för den södra sidan ligger några år framåt, men att göra Syltenområdet tillgängligt för Norrköpingsborna känns väldigt roligt. Det här är en pärla som legat fördold länge.

I likhet med grannkvarteret Triangeln ingår Sylten i planerna för att utveckla södra sidan.

– Det finns ett stort intresse för området, många hör av sig till oss och vill vara med, säger Stjernkvist.

Oljan på Sylten

De tre nuvarande oljelagringscisternerna om vardera 18 000 m3 samt tillhörande rör och pumpar uppfördes år 1958. 

Idag hanteras eldningsolja enbart i Cistern 3 som nu också töms. Oljan har värms med hjälp av fjärrvärme till cirka 55-60 grader Celsius för att hållas flytande, varför ett flertal fjärrvärmeslingor funnits dragna både över och under jord. 

Fjärrvärmeledningen på Sylten går även vidare till övriga brukare i den södra delen av Norrköping. Dessa ledningar har byggts om i nya slingor 

Karta: Surgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!