– Vi har redan kommit i gång med en grupp. Den består av sex–sju män. Och tanken är alltså att vi ska dra i gång fler grupper om behovet finns, säger Maja Höjer, enhetschef för Frideborg, en verksamhet som funnits inom kommunen i 25 år med uppdraget att motverka våld i nära relationer.
Här erbjuds bland annat rådgivning, krisbearbetning och samtal både enskilt och i grupp. Från början låg fokus mest på våldsutsatta kvinnor och på våldsutövande män.
– Men med tiden har vi breddat oss och erbjuder nu stöd och hjälp till alla som utsatts för våld i nära relationer, oavsett kön, fortsätter Maja Höjer.
Statistik från de senaste fem åren visar att behovet av hjälp, oavsett kön, har ökat. Förra året var det 260 personer som vände sig till Frideborg, 2015 var det 161. De flesta är i åldersspannet 26 till 45 år.
– När det gäller kvinnor har vi hela tiden haft stödgrupper. Det vi noterade i höstas var att det nu är så många män som vänt sig till oss att det fanns anledning att dra igång stödgrupper även för dem, tillägger hon.
Siffror visar att det 2015 var 10 män som tog kontakt med Frideborg. Förra året, 2019 var det 23.
Att antalet män ökat kan, enligt Maja Höjer, bero på att Frideborg just blivit tydligare med att verksamheten vänder sig till alla som behöver stöd, oavsett kön.
– Men också för att män vågar prata om det här på ett helt annat sätt numera, fortsätter hon.
Hon tror också att män kan ha undvikit att höra av sig eftersom våld i nära relationer för en utsatt man kan vara än mer förenat med skam och skuldkänslor än hos en kvinna. Inte minst mot bakgrund av den traditionella mansrollen.
– Det är nog inte ovanligt att män bemöts med uttalanden som: "Hur svårt kan det vara? Slå tillbaka", tillägger hon.
Orsaken till att männen söker stöd är, enligt Maja Höjer, ungefär desamma som för kvinnor. Det kan röra sig om allt ifrån psykiskt våld med kränkningar till fysiskt våld och aggressivitet.
Gruppen som nu är i gång träffas en gång i veckan. Där utgår man från olika teman och pratar bland annat om hur man påverkats.
– Vi vill visa att vi även tar männens upplevelser på allvar. De får känna att de inte är ensamma med tankar som att det är "mitt fel". För den som är utsatt kan man aldrig lägga ansvaret på, säger Maja Höjer.
Frideborg riktar även insatser mot barn som lever med våld i nära relationer.